Ponovno uspostavljen saobraćaj Krimskim mostom

Preko Krimskog mosta opet saobraćaju automobili, autobusi i vozovi

09.10.2022. 13:40
  • Podijeli:
Krimski most_REUTERS-1665314431815.webp Foto: Reuters

Krimski most, na kojem se u subotu ujutro dogodila velika eksplozija, ponovno je u funkciji, ali uz određena ograničenja.

Kako je u nedjelju objavio TASS,  željeznički putnički i teretni saobraćaj preko mosta ponovno je uspostavljen.

Kamioni i cisterne i dalje trajektom

Još u subotu naveče u Moskvi su objavili da je preko neoštećenih dijelova Krimskoga mosta ponovno uspostavljen drumski promet ličnih automobila i autobusa. 

No, kamioni i ostala teretna vozila moraju koristiti trajekt koji Krim spaja s ruskim kopnom, objavio je Reuters.

Putin zatražio pojačani nadzor nad mostom

Podsjetimo, strahovita eksplozija kamiona bombe u subotu rano ujutro srušila je dijelove Krimskoga mosta, glavne saobraćajnice koja Krim spaja s Rusijom. U Moskvi su priznali da su štete od eksplozije velike, no kazali su da je temeljna struktura mosta izdržala eksploziju i da će se drumski i željeznički saobraćaj uspostaviti "čim to bude moguće".

Nakon eksplozije, ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je povećanje sigurnosnih mjera na Krimskom mostu, kao i oko okolnih, mahom energetskih objekata.

Najduži most u Evropi

Krimski most otvoren je 2018. godine. Preko Kerčkih vrata, koja razdvajaju Crno od Azovskog mora, spojio je Krim i Rusiju.

Riječ je o mostu dugom 19 kilometara, čija je gradnja koštala 3,7 milijardi američkih dolara. Krimski je most najduži most u Evropi.

Ukrajinska strana nije preuzela odgovornost za eksploziju

Rusija je osvojila i anektirala Krim 2014. godine. Ukrajina i ostatak međunarodne zajednice, uključujući i ruske saveznike, nikada nisu priznali pripajanje Krima Rusiji.

Iako su u Kijevu nakon eksplozije poručili da je to tek "početak", ukrajinska strana nije preuzela odgovornost za eksploziju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()