Poljska odbila izdati vizu Lavrovu za sastanak OESS-a u Lodzu, u Moskvi bijesni

Poljska u ovoj godini predsjeda OESS-om, a u Lodzu se 1. i 2. decembra održava sastanak ministara vanjskih poslova članica te organizacije.

Autor: UNA HR
19.11.2022. 20:55
  • Podijeli:
Sergej Lavrov_SPUTNJIK_REUTERS-1668886896314.webp Foto: Reuters

Poljska neće izdati vize ruskom izaslanstvu koje bi trebalo sudjelovati na sastanku Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Lodzu 1. i 2. decembra, objavilo je poljsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Poljska u ovoj godini predsjeda OESS-om.

Rusiju u Lodzu trebao predstavljati Lavrov

Rusko je izaslanstvo u Lodzu trebao predvoditi šef diplomacije te zemlje Sergej Lavrov.

Reakcija Moskve na odluku poljskih vlasti bila je gnjevna. U priopćenju koje je u subotu objavilo rusko Ministarstvo vanjskih poslova ističe se da je odluka Varšave "dosad nezabilježena, provokativna i nespojiva sa statusom zemlje predsjedateljice".

Burna ruska reakcija 

"Odluka Poljske kao trenutno predsjedavajuće OESS-om da uskrati ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu sudjelovanje na sastanku ministara vanjskih poslova OESS-a u Lodzu 1. i 2. decembra je bez presedana i zapaljiva. Nespojiva je sa statusom predsjedatelja organizacije u kojoj sudjeluje 57 zemalja kao suverenih i neovisnih država pod uvjetima pune ravnopravnosti", stoji u priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova, koje je prenio TASS.

Dodaje se kako će stoga Rusiju na sastanku predstavljati njen stalni predstavnik pri OESS-u Aleksandar Lukaševič

U Moskvi ocijenili da je predsjedanje Poljske OESS-om 'antipredsjedanje' 

U Moskvi su, inače, ocijenili kako je cjelokupno poljsko predsjedanje OESS-om zapravo "antipredsjedanje". 

Dodaju kako je Varšava svojim potezima interese EU stavila ispred interesa OESS-a.

OESS jedna od rijetkih europskih institucija čiji je Rusija i dalje član

OESS je jedna od rijetkih europskih institucija iz kojih se Rusija nije povukla ili iz kojih nije izbačena nakon što je 24. veljače napala Ukrajinu.

OESS je osnovan '70-ih godina prošloga stoljeća kao Konferencija o europskoj sigurnosti i suradnji (KESS).

Najveće dostignuće KESS-a je Helsinški sporazum iz 1975. godine, kojom se jamči nepovredivost granica i teritorijalna cjelovitost svih zemalja na europskom kontinentu, kao i mirno rješavanje sporova. KESS je u znatnoj mjeri pridonio detantu između Zapada i Istoka tijekom Hladnog rata koji je europski kontinent "željeznom zavjesom" presjekao popola.

U OESS-u danas 57 država

Od 1995. godine KESS mijenja naziv u OESS. U članstvo te organizacije u međuvremenu su primljene i države nastale raspadom SSSR-a, Čehoslovačke i Jugoslavije, pa ih je danas ukupno 57. Među njima su i SAD, Kanada i Mongolija, kao i bivše sovjetske republike u Srednjoj Aziji. Sjedište OESS-a je u Beču.

U fokusu OESS-a je suradnja među državama članicama i mir na europskom kontinentu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()