Poljanski: Sjednica Savjeta bezbjednosti UN o agresiji NATO-a na SR Jugoslaviju zakazana za danas

Vjeruje se da će zapadne zemlje ponovo onemogućiti održavanje sjednice glasanjem i "proceduralnim varkama"

28.03.2024. 09:53
  • Podijeli:
vijece sigurnosti reuters-652ff6995be05.webp Foto: Reuters

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN povodom 25. godišnjice početka agresija NATO-a na SR Jugoslaviju zakazana je za danas, saopštio je zamjenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski.

''Ponovo smo zatražili sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o agresiji NATO-a na Jugoslaviju. I poslije dana žestokog otpora naših protivnika, obezbijedili smo da Japan, predsjedavajuća zemlja, ipak zakaže sjednicu za 15 časova po njujorškom vremenu (20 časova po srednjeevropskom) 28. marta'', napisao je Poljanski na svom kanalu na mreži Telegram, prenosi agencija RIA.

On je ocijenio da će zapadne zemlje ponovo onemogućiti održavanje sjednice glasanjem i "proceduralnim varkama".

"Oni mogu u potpunosti da računaju na 9 glasova potrebnih u ovakvim slučajevima, i to onih delegacija koje se plaše da im prigovore. Nažalost, sada je objektivna situacija u Savjetu bezbjednosti takva da NATO i EU imaju koncept 'blokovske discipline'. Njihovi članovi dobijaju identična uputstva i glasaju na isti način, pod prijetnjom isključenja iz čopora), naveo je Poljanski.

Prema njegovim riječima, ono što je nazvao ''civilizovanim lobiranjem'' u Savjetu bezbjednosti UN je ''nemoguće po definiciji''.

''Ali, 28. marta ponovo će biti dobra prilika da se pred kamerama razotkrije 'brbljanje izgovora' zapadnih kolega o tome da je agresija NATO-a na Jugoslaviju prošlost, koju sanjaju da što dublje zakopaju u istorijsko pamćenje. Neka shvate da će morati da snose odgovornost za sve - bez zastarelosti'', poručio je Poljanski.

Na sjednici SB UN održanoj 25. marta, na dvnevni red nije stavljeno NATO bombardovanje SRJ jer je 12 članica tog tijela bilo uzdržano po tom pitanju, a tri - Rusija, Kina i Alžir jedine su bile za održavanje te sjednice.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()