Politico: EU zemlje žele kazniti Viktora Orbana i Mađarsku, bez posla ostaje Olivér Várhelyi?

Orban već duže vrijeme blokira značajniju pomoć iz EU za Ukrajinu te održava dobre veze s Rusijom i njenim predsjednikom Vladimirom Putinom

30.05.2024. 14:29
  • Podijeli:
Oliver Varhelji Profimedia-6613e1de1f6b4.webp Foto: Profimedia

Zemlje članice Evropske unije bi, zbog ponašanja premijera Mađarske Viktora Orbana, mogle odlučiti da Olivér Várhelyi više ne bude komesar EU za proširenje, piše Politico.

Citirajući više EU diplomata, Politico tvrdi da će Varhelyi platiti cijenu politike koju vodi Orban, te napustiti mjesto komesara za proširenje EU, na kojem se nalazi od 2019. godine.

Orban već duže vrijeme blokira značajniju pomoć iz EU za Ukrajinu te održava dobre veze s Rusijom i njenim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Mađarska se nada da će ovaj diplomata ostati na poziciji komesara, ali u Briselu raste frustracija zbog Orbanovih odluka o pomoći Ukrajini.

Pri tome, Varhelyi je optužen da na različite načine opstruira ulazak Ukrajine u EU, po direktnim instrukcijama iz Budimpešte.

Nije poznato ko bi mogao zamijeniti Varhelyija na poziciji komesara za proširenje EU.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()