Policija razbija studentske proteste protiv rata u Gazi na američkim kampusima

Više od 200 demonstranata u kampusima Kolumbije i CUNY-a uhapšeno je u utorak

01.05.2024. 18:03
  • Podijeli:
protest studenata zbog rata u gazi, Univerzitet Kolumbija, njujork - 29 april 2024 -  profimedia-662fcaaba1d5a.webp Foto: Profimedia

Kamp na Univerzitetu Kolumbija, gdje su studenti protestvovali zbog dešavanja u Gazipremješten je jutros, saopćio je Guardian, pozivajući se na američke medije, te su dodali da je njujorška policija bila zadužena za uklanjanja studentskih šatora.

Slike nastale nakon uklanjanja šatora pokazuju fizičke otiske koje su ostavili studentski šatori.

Više od 200 demonstranata u kampusima Kolumbije i CUNY-a uhapšeno je u utorak, prenosi Guardian.

Policijska uprava New Yorka (NYPD) procjenjuje da će možda morati rasporediti od 15 do 20 policajaca na Univerzitet Kolumbija u zavisnosti od sigurnosnih potreba univerziteta nakon uklanjanja kampova u kampusu u utorak navečer kako bi osigurala školski teren, rekao je šef odjela njujorške policije Jeffrey Maddrey za CNN.

NYPD i univerzitetska administracija morat će odlučiti koje sigurnosne radnje će imati najviše smisla za univerzitet, rekao je Maddrey.

Tokom jutarnje konferencije za novinare, Maddrey je napomenuo da će nakon potpune procjene kampusa i razgovora sa univerzitetskim zvaničnicima, NYPD planirati rasporediti službenike kako bi osigurali red I mir širom kampusa.

Univerzitet Columbia zatražio je od NYPD-a da zadrži prisustvo u kampusu najmanje do 17. maja — dva dana nakon početka škole — “kako bi se održao red i osiguralo da kampovi ne budu ponovo uspostavljeni”, navodi se u pismu koje je predsjednik univerziteta Minouche Shafik poslao NYPD-u.

S druge strane, studenti na Univerzitetu Fordham podigli su svoj kamp u znak solidarnosti sa studentskim demonstracijama širom zemlje.

Studenti Fordhama organizovali su proteste unutar univerziteta, nekoliko sati nakon što je njujorška policija uklonila logore na Univerzitetu Kolumbija i CUNY.

Policijski službenici su raspodeđeniizvan logora. Onima bez studentske iskaznice nije dozvoljen ulazak u zgradu, jer se napolju održava mali protest podrške studentima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()