Pogubljena dvojica muškaraca u Iranu zbog bogohuljenja

Njih dvojica vodili su desetke antireligijskih internetskih platformi posvećenih mržnji prema islamu

08.05.2023. 10:28
  • Podijeli:
iran hidzab - reuters-643adf66295b2.webp Foto: Reuters

U Iranu su pogubljena dvojica muškaraca koji su bili osuđeni na smrt zbog bogohuljenja, objavila je u ponedjeljak pravosudna internetska stranica Mizan.

Jusef Mehrdad i Sadrola Fazeli Zer pogubljeni su vješanjem zbog krivičnih djela među kojima su bogohuljenje, vrijeđanje religije islama, poslanika i drugih svetinja, prenosi Reuters.

Nije rečeno kada su pogubljeni.

Njih dvojica vodili su desetke antireligijskih internetskih platformi posvećenih mržnji prema islamu, promociji ateizma i vrijeđanju svetinja, objavio je Mizan.

Stručnjaci Ujedinjenih naroda pozvali su većinski šiitski Iran da zaustavi progon i uznemiravanje vjerskih manjina, ukazujući na iransku politiku kojoj su meta drugačija uvjerenja i vjerske prakse, uključujući kršćanske obraćenike i ateiste.

Podsjećamo, Iran je pogubio prekjučer i Habiba Chaab, švedsko-iranskog državljanina optuženog da stoji iza smrtonosnog napada na vojnu paradu 2018. Habib Chaab je osnivač separatističke grupe koja je pozivala na nezavisnost etničkih Arapa u iranskoj jugozapadnoj pokrajini Khuzestan.

Živio je u egzilu u Švedskoj desetljeće kada su ga iranski agenti oteli u Turskoj 2020. godine. Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je da je njegova vlada pozvala Iran da ne pogubi Chaaba.

"Smrtna kazna je nehumana i nepovratna kazna i Švedska, zajedno s ostatkom EU-a, osuđuje njezinu primjenu u svim okolnostima", rekao je.

Iransko pravosuđe optužilo je Chaaba da je predvodio Harakat al-Nidal, ili Arapski pokret borbe za oslobođenje Ahvaza, za koji Iran tvrdi da je teroristička skupina koja stoji iza napada na jugozapadu zemlje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()