Podmornici nema traga: "Moramo se pripremiti na najgore"

Nestaje zraka u Titanu

22.06.2023. 12:34
  • Podijeli:
podmornica titan reuters-649423a0df69b.webp Foto: Reuters

Više brodova i aviona, uključujući vojne američke i kanadske, uključeno je u utrku s vremenom kako bi pronašlo živih pet putnika male podmornice Titan, nestale u nedjelju navečer u blizini olupine Titanica, a čije su rezerve kisika ograničene.

"Situacija nije dobra i moramo se pripremiti na najgore", rekao je umirovljeni kontraadmiral Chris Parry za Sky News dodajući da su šanse za preživljavanje posade Titana u ovom trenutku sve manje.

Parry je rekao da su petorica muškaraca s podmornice na ekstremnim granicama kisika i čak i da je podmornica sada pronađena, trebat će vremena da se izvuče na površinu i oslobodi ih.

Otkrio je da na mjesto događaja stiže brod pod nazivom Horizon Arctic koje ima vozilo na daljinsko upravljanje koje je zapravo dizalica koja se može spustiti

To je u suštini dizalica sa sajlom koja se može spustiti do 6 kilometara dubine.

"Mislim da će ideja biti da ako Titan bude pronađen, da se vozilo za daljinsko upravljanje spusti, provjeri je li sve u redu,  pričvrsti kabel i povuče ga gore.

Ali bojim se reći da čak i da sada pronađemo Titan, vrijeme koje bi nam bilo potrebno da stignemo dolje, osiguramo ih, dovedemo ih gore, .... nemamo. Male su šanse za preživljavanje", rekao je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()