Počeo Svjetski ekonomski forum u Davosu

Učestvuje više od 1.500 lidera koji su se registrovali u 700 organizacija

16.01.2023. 13:51
  • Podijeli:
davos_forum - reuters-63c5484d58a97.webp Foto: Reuters

Globalni lideri, kreatori politike i aktivisti okupili su se u ponedjeljak na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu u Švicarskoj, javlja Anadolija.

Šefovi država i poslovni lideri će se fokusirati na rat u Ukrajini i ekonomsku nestabilnost usred klimatskih promjena.

Svjetski ekonomski forum održava se pod temom "Saradnja u fragmentiranom svijetu", a trajat će do 20. januara.

"Toliko je u igri da zaista moramo pronaći rješenja za ratove i sukobe. Također moramo osigurati da ne uđemo u recesiju i da imamo deset godina niskog rasta kao što smo imali 1970-ih", rekao je Borge Brende, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma.

Najavljeno je učešće 56 ministara finansija, 19 čelnika centralnih banaka, 30 ministara trgovine i 35 ministara vanjskih poslova.

Okuplja na jednom mjestu više od 2.700 lidera iz 130 zemalja, uključujući 50 šefova država i vlada, dok višestruke krize produbljuju podjele i fragmentiraju geopolitički pejzaž.

Ove godine će biti i najveće poslovno učešće u Davosu, sa više od 1.500 lidera koji su se registrovali u 700 organizacija.

Poduzete su opsežne sigurnosne mjere na području gdje se nalazi WEF i na ulazu u grad Davos.

Kontrolni punktovi koje je stvorila švicarska policija na ulazu u Davos dovele su do velikih gužvi i kolona vozila.

Davos je švicarski gradić u Alpama u kojem živi oko 11.000 stanovnika. Mjesto je prvu slavu steklo prije više od sto godina u romanu "Čarobni brijeg" Thomasa Manna, ali već pet decenija je poznato kao stjecište svjetske ekonomske i političke elite.

Svjetski ekonomski forum je prije pet decenija osnovao Klaus Schwab s ciljem da barem malo popravi svijet u kojem živi. Na temelju Schwabovog projekta, Davos je postao moderni centar kapitalističkog svijeta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()