Počelo okupljanje pristalica vojnog udara u Nigeru

Vojnici u Nigeru, koji se nazivaju Nacionalnim vijećem za zaštitu domovine (CLSP), pojavili su se na nacionalnoj televiziji kasno u srijedu i objavili proglas o svrgavanju predsjednika Mohameda Bazouma

30.07.2023. 13:40
  • Podijeli:
niger_demonstracije_anadolija 1-64c64c05346b8.webp Foto: Anadolija

Pristalice vojnog udara u Nigeru izašle su u nedjelju na ulice na poziv vojne hunte i održale demonstracije u glavnom gradu Niameyu, javlja Anadolijau.

Vojnici u Nigeru, koji se nazivaju Nacionalnim vijećem za zaštitu domovine (CLSP), pojavili su se na nacionalnoj televiziji kasno u srijedu i objavili proglas o svrgavanju predsjednika Mohameda Bazouma zbog pogoršane sigurnosne situacije i lošeg upravljanja.

Bazoum je izabran 2021. u prvoj demokratskoj tranziciji Nigera otkako je stekao nezavisnost od francuske kolonijalne vladavine 1960. godine.

Bazoum je u četvrtak objavio da će demokratija prevladati i da će ljudi zaštititi teško stečene demokratske dobitke.

Sjedinjene Američke Države, Ujedinjene nacije, Evropska unija, Francuska i drugi izrazili su podršku Bazoumu, pozivajući na njegovo hitno oslobađanje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()