Po prvi put u istoriji: Mađarska preuzima predsjedavanje nad EU, Orban najavio da će "prodrmati strukture moći"

rotiv vlade u Budimpešti u toku je postupak po članu 7. EU-ugovora

01.07.2024. 17:47
  • Podijeli:
mađarska, evorpska unija, zastava zastave mađarske, evropske unije - profimedia-668141d7d20d0.webp Foto: Profimedia

 Mađarski premijer Viktor Orban je prvi predsjednik Savjeta EU-a koji javno napada institucije EU-a i koji ih degradira.

U svojim govorima i intervjuima u Mađarskoj, on je u više navrata tvrdio da EU ugrožava mađarski suverenitet, da Unija uništava srednje velike firme i agrarni sektor. I da baš zbog toga on mora otići u Brisel, kako bi "prodrmao tamošnje strukture moći", piše "DW".

Mađarska je u nekoliko posljednjih godina u više navrata uložila veto na odluke preostalih članica Unije. Uprkos načelnom raspoloženju mađarske vlade, a ono se može nazvati evroskeptičnim, ministar za evropska pitanja Janoš Boka je garantovao da će njegova zemlja biti "iskreni posrednik".

Mađarska će do konca ove godine voditi sastanke savjeta ministara, definisati tačke dnevnog reda na zajedničkim sastancima, a predvodiće i pregovore s Evropskim parlamentom kao zakonodavnim tijelom EU.

Nikada ranije se u istoriji EU nije dogodilo da jedna zemlja predsjedavajuća ima toliko puno sukoba s Briselom kao što ih ima Mađarska. Protiv vlade u Budimpešti u toku je postupak po članu 7. EU-ugovora, i to zbog potencijalnog ugrožavanja načela vladavine prava u toj zemlji. Protiv Mađarske je i Evropska komisija pokrenula nekoliko postupaka zbog kršenja normi pravne države. Evropski sud je nedavno Mađarsku osudio na plaćanje poveće novčane kazne zbog toga što vlada ne sprovodi na korektan način zajedničku politiku azila i migracija.

Viktor Orban je rekao da je "zgrožen" tom presudom i najavio da je neće prihvatiti. A sve one šefove država i vlada koji su drugačijeg mišljenja moraju se "potjerati", kazao je Orban. I sad se optuženik na šest mjeseci seli na mjesto predsjedavajućeg – i pola godine bi trebao neutralno posredovati. Mnogi posmatrači u Briselu sumnjaju da je to uopšte moguće.

Posebno je pikantno natezanje između premijera Orbana i šefice Evropske komisije Ursule fon der Lejen po pitanju finansijske pomoći Budimpešti. Ipak mađarska vlada jasno odbacuje EU i njena načela pravne države u aktuelnom obliku, Orbanov kabinet ipak insistira na isplati novca iz Fonda za obnovu od posljedica pandemije koronavirusa, odnosno Kohezijskog fonda.

EU je "zamrznuo" ukupno 30 milijardi evra finansijske injekcije, i to zbog konkretne opasnosti od korupcije u Mađarskoj, odnosno ocjene da se sudovi u Mađarskoj više ne mogu smatrati nezavisnima, prenosi "Index".

Jedan dio tog novca je u međuvremenu "odmrznut", to se napravilo kako bi se pridobila (neki kažu i "kupilo") Orbanova podršku slanju dodatne pomoći (političke i vojne) Ukrajini. Prvi put u istoriji je dakle predsjednik Savjeta EU kažnjen zbog nepoštovanja takozvanog "mehanizma pravne države".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()