Peskov: Rusija se ne plaši uvođenja novih zapadnih sankcija

Zvaničnici EU također su sugerirali da bi sankcije mogle ostati na snazi godinama nakon okončanja sukoba u Ukrajini

24.10.2023. 19:00
  • Podijeli:
peskov-anadolija.jpg

Ruska privreda dobro se prilagodila višegodišnjim zapadnim sankcijama, i stoga se ne plaši mogućnosti uvođenja još takvih mjera, saopćio je Kremlj u utorak.

Evropska unija, koja je uvela 11 paketa sankcija Rusiji otkako je Moskva poslala svoje oružane snage u Ukrajinu u februaru 2022. godine, saopćila je prošle sedmice da pokušava zatvoriti rupe u postojećim sankcijama, dok je Poljska predložila dodatne mjere.

Zvaničnici EU također su sugerirali da bi sankcije mogle ostati na snazi godinama nakon okončanja sukoba u Ukrajini.

Upitan o takvoj perspektivi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao:

"Rusija živi pod režimom sankcija već duže vrijeme, decenijama, i dovoljno smo se tome prilagodili, tako da nas ne plaše vremenski okviri poput pet do deset godina. Što se tiče novih paketa, da, oni su u pripremi, to je dosta poznato i predvidivo. Ostaje nam samo da čekamo da vidimo šta će još naši protivnici smisliti", izjavio je on na redovnom brifingu s novinarima.

Rusija tvrdi da su joj sankcije pomogle da se podstakne domaća industrijska proizvodnja i navodi da je nikada neće spriječiti da slijedi ono što smatra svojim vitalnim nacionalnim interesima u Ukrajini.

Moskva optužuje zapadne sile da koriste Ukrajinu u pokušaju da oslabe i podrivaju sigurnost Rusije. Zapadne zemlje i Kijev tvrde da je to glupost i da je Moskva uključena u ničim izazvan agresorski rat i otimačinu ukrajinske zemlje, prenosi Reuters.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()