Peskov o pisanju "Njujork tajmsa": Biće mnogo spekulacija nakon događaja

Surovikin nije viđen u javnosti od subote

28.06.2023. 14:50
  • Podijeli:
dmitrij peskov reutrs-6477483937353.webp Foto: Reuters

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je, komentarišući izveštaj "Njujork tajmsa" koji sugeriše da je general Sergej Surovkin unaprijed znao za subotnju pobunu pripadnika privatne vojne kompanije "Vagner", rekao da će biti "mnogo spekulacija" nakon događaja.

"Sada će biti mnogo spekulacija, ogovaranja i tako dalje oko ovih događaja. Mislim da je ovo jedan takav primjer", rekao je Peskov na konferenciji za štampu. 

"Njujork tajms" piše, pozivajući se na američke zvaničnike, da je general Surovikin, zamenik komandanta ruskih vojnih operacija u Ukrajini, unapred znao da se planira pobuna.

Surovikin, koji nije viđen u javnosti od subote, kada je uputio apel da se pobuna prekine, često je hvaljen od strane šefa grupe "Vagner", Jevgenija Prigožina, koji je predvodio pobunu, podsjeća Rojters. 

Peskov je, takođe, rekao da rusko rukovodstvo raspravlja o tome da li su potrebne izmjene zakona nakon oružane pobune grupe "Vagner". 

On nije rekao kakve promjene bi mogle da se razmotre.

Upitan o raketnom napadu na prepun restoran u Kramatorsku na istoku Ukrajine prethodne večeri u kome je poginulo najmanje 10, a povrijeđena 61 osoba ljudi, Peskov je kazao da Rusija napada samo vojne ciljeve, a ne civilne.

"Ruska Federacija ne gađa civilnu infrastrukturu", rekao je portparol Kremlja. 

Gađaju se objekti koji su povezani sa vojnom infrastrukturom na ovaj ili onaj način, istakao je on.

Peskov je saopštio da je Kremlj odlučno odbacio izvještaj Ujedinjenih nacija u kojem se navodi da je Rusija prekršila prava djece u Ukrajini.

U izvještaju, koji je objavljen u nedjelju, Rusija je optužena za pritvaranje više od 800 civila, među kojima su i deca, od prošle godine kada je počeo sukob.

Peskov je rekao da su ruske snage preduzele mjere da zaštite decu tako što su ih evakuisale iz područja sukoba.

On je dodao da će ruski savjetnici nastaviti da rade sa snagama Centralnoafričke Republike, ali da su operacije ruske paravojne grupe "Vagner" u CAR posebna stvar.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()