Pentagon: Iranski dron pogodio hemijski tanker u blizini Indije

Incident naglašava eskalaciju regionalnih tenzija i novi rizik za brodske puteve

24.12.2023. 09:52
  • Podijeli:
pentagon_anadolija 2-6410c803e7d50.webp Foto: Anadolija

Dron lansiran iz Irana udario je u jedan hemijski tanker u Indijskom okeanu, saopćilo je američko Ministarstvo odbrane.
"Motorni brod CHEM PLUTO, hemijski tanker pod zastavom Liberije, u vlasništvu Japana i kojim upravlja Nizozemska, udaren je oko 10 sati po lokalnom vremenu (6 ujutro po GMT) u Indijskom okeanu, jednosmjernim napadnim dronom ispaljenim iz Irana", rekao je portparol Pentagona Reutersu.

Incident naglašava eskalaciju regionalnih tenzija i novi rizik za brodske puteve.

Iranska vlada, kao i njene savezničke militantne snage u Jemenu, javno su kritizirale vojnu operaciju izraelske vlade u Gazi. Više od 20.000 palestinskih građana ubijeno je u sukobu koji je u toku, tvrde posmatrači pomoći.

U saopštenju Pentagona se navodi da je ovo "sedmi iranski napad na komercijalni brod od 2021. godine".

U napadu nije bilo žrtava, a kratak požar na tankeru je ugašen. Incident se dogodio samo 200 nautičkih milja od obale Indije.​

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()