Papa Franjo upozorio svjetske lidere na opasnosti koje donosi umjetna inteligencija

Potreban snažniji nadzor

15.06.2024. 07:55
  • Podijeli:
papa franja, 5 maj 2024 - profimedia-6637878565497.webp Foto: Profimedia

Papa Franjo je pozvao lidere bogatih svjetskih demokratija da u prvi plan rasprava stave upotrebu umjetne inteligencije, upozorivši da moćna tehnologija nosi i opasnost od "pretvaranja ljudskih odnosa u obične algoritme".

Papa se danas obratio na godišnjem samitu Grupe sedam (G7), gdje je došao na poziv domaćina Italije da govori o opasnostima koje može izazvati umjetna inteligencija.

Istakao je da političari moraju preuzeti vodstvo kako bi umjetna inteligencija bila skoncentrirana na čovjeka, naglašavajući da odluke trebaju donositi ljudi, a ne mašine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Osudili bi čovječanstvo na budućnost bez nade ako bi oduzeli sposobnost ljudima da donose odluke o samima sebi i svojim životima, osuđujući ih da zavise od izbora mašina", rekao je Papa.

Papa Franjo namjerava iskoristiti priliku da se pridruži brojnim zemljama i globalnim tijelima koji se zalažu za snažniji nadzor nad umjetnom inteligencijom.

Evropska unija među prvima je poduzela korake u tom pravcu, sa Zakonom o umjetnoj inteligenciji koji treba stupiti na snagu tokom naredne dvije godine i koji bi mogao da djeluje kao globalni model.

Američki predsjednik Joe Biden također je zatražio usvajanje strožih zakona u toj oblasti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()