Palestinska djeca u Gazi: Želimo ista prava kao i druga djeca u svijetu

Palestinska djeca učestvovala su na skupu ispred sjedišta Dječijeg fonda Ujedinjenih naroda (UNICEF) u Gazi na poziv Mreže za zaštitu djece

01.10.2023. 21:02
  • Podijeli:
palestinska_djeca_anadolija 1-6519c2259504b.webp Foto: Anadolija

Palestinska djeca u blokiranom Pojasu Gaze pozvala su međunarodnu zajednicu da im omogući ista prava na život kao i ostaloj djeci u svijetu, javlja Anadolija.

Palestinska djeca učestvovala su na skupu ispred sjedišta Dječijeg fonda Ujedinjenih naroda (UNICEF) u Gazi na poziv Mreže za zaštitu djece.

Djeca su zahtijevala svoja osnovna prava koja se krše tokom 17-godišnje izraelske opsade.

Okupljeni mališani nosili su transparente s natpisima "Imamo pravo da živimo kao i druga djeca u svijetu" i "Gladnoj djeci u Gazi uskraćeni su najosnovnija ljudska prava".

Palestinska djeca su također prenijela poruku administraciji UNICEF-a o potrebi zaštite prava djece u Gazi.

Djevojčica Yara ez-Zeharine pozvala je da se zaštite prava djece ali i drugih stanovnika Gaze.

Zahtijevala je da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Izrael da oslobodi djecu zatočenu u izraelskim zatvorima.

"Mi djeca osjećamo se kao u velikom zatvoru u Gazi. Uskraćeno nam je pravo na siguran život, slobodu kretanja i putovanja", kazala je ova djevojčica.

Djevojčica Mera Musteha uputila je poziv svih zemljama da im pruže pomoć.

"Spasite nas ratova i sukoba u kojima stalno živimo. Želimo živjeti život daleko od rata i sukoba, kao i druga djeca u svijetu", kazala je.

Prema podacima Unije zatvorenika Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), trenutno se u izraelskim zatvorima nalazi oko 5.200 palestinskih pritvorenika, uključujući 38 žena i 170 djece.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()