Oslobođen najstariji zatvorenik Gvantanama

Nakon skoro dvije decenije vratio se u Pakistan

29.10.2022. 16:14
  • Podijeli:
gvantanamo_vijesti.me 1-1667052572710.webp Foto: Vijesti.me

Najstariji zatvorenik u Gvantanamu Saif Ula Parača (75) oslobođen je nakon skoro dvije decenije i vratio se u Pakistan.

Parača je uhapšen dvije godine nakon terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. godine i optužen je da je simpatizer Al Kaide i da je finansirao džihadiste.

On je negirao krivicu i protiv njega nikad nije podignuta optužnica.

"Pakistanski državljanin Saif Ulah Parača koji je bio zatvorenik Gvantanamo Beja oslobođen je i danas je stigao u matičnu državu. Drago nam je da je pakistanski državljanin napokon ponovo sa svojom porodicom", navodi se u saopštenju pakistanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Parača je nakon 14 mjeseci provedenih u vojnom zatvoru Begram u Avganistanu prebačen u Gvantanamo.

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena odobrila je prošle godine oslobođenje Parače uz još jednog pakistanskog državljanina Abdul Rabanija (55) i Jemenca Utman Abdul Al Rahim Utmana (41).

U saopštenju iz pakistanskog Ministarstva spoljnih poslova ne pominje se Rabani. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()