Orban: Mađarska ne želi da učestvuje u operacijama NATO za podršku Ukrajini

On je istakao da Mađarska mora da redefiniše svoju poziciju unutar vojnog saveza i da mađarski advokati i oficiri rade na tome kako Mađarska može da bude članica NATO, a da ne učestvuje u akcijama alijanse van svoje teritorije

24.05.2024. 16:29
  • Podijeli:
Viktor Orban_Foto Tanjug Miloš Milivojević-1668618004871.webp Foto: Tanjug / Miloš Milivojević

Mađarska će nastojati da ne učestvuje u bilo kakvim operacijama NATO koje imaju za cilj podršku Ukrajini, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban, sugerišući da se vojna alijansa i Evropska unija kreću ka direktnijem sukobu sa Rusijom.

Orban je rekao za mađarski državni radio da se ta zemlja protivi planu NATO koji teži da pruži očigledniju vojnu podršku Ukrajini u narednim godinama kako bi se odbranila od Moskve, dok bolje naoružane ruske trupe uspostavljaju kontrolu na bojnom polju, navodi AP, prenosi Tanjug.  

"Mi to ne odobravamo, niti želimo da učestvujemo u finansijskoj ili oružanoj podršci (Ukrajini), čak ni u okviru NATO", rekao je Orban i dodao da je Mađarska zauzela poziciju "neučesnika" u bilo kojoj potencijalnoj NATO operaciji za pruženje pomoći Kijevu.

On je istakao da Mađarska mora da redefiniše svoju poziciju unutar vojnog saveza i da mađarski advokati i oficiri rade na tome kako Mađarska može da bude članica NATO, a da ne učestvuje u akcijama alijanse van svoje teritorije.

Orban je podvukao ulogu NATO kao odbrambenog saveza i rekao da ne dijeli zabrinutost nekih drugih zemalja Centralne i Istočne Evrope da ruska vojska neće prestati sa agresijom ako dobije rat u Ukrajini.

"Snaga NATO se ne može porediti sa snagom Ukrajine", rekao je on i dodao da ne smatra logičnom tvrdnju da će Rusija doći iznenada i progutati cijeli zapadni svijet. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()