Oprez pri kupovini: Puni su pesticida, ne jedite ih!

Pesticidi se navodno nalaze u popularnom prehrambenom proizvodu koji se prodaje u Aldiju.

13.04.2024. 19:26
  • Podijeli:
krastavci zimnica pixaba-650c3c1081c28.webp Foto: Pixabay

Kiseli krastavci koje prodaje lanac Aldi u Njemačkoj navodno sadrže tragove pesticida. Ovu vijest objavilo je nekoliko medija u Njemačkoj, pozivajući se na analizu Oko-Testa.

Pesticidi se navodno nalaze u popularnom prehrambenom proizvodu koji se prodaje u Aldiju. Potrošači treba da budu oprezni, navode mediji.

Istraživanje koje je sproveo Oko-Test pokazalo je da mnogi od testiranih proizvoda sadrže tragove pesticida - iako su ocjenjeni kao "veoma dobri". Riječ je o kiselim krastavcima, koje sigurno mnogi vole da jedu.

Pored brojnih pritužbi, testeri su odabrali i posebno dobre proizvode. Krastavci brendova "Alnatura", "Dennree" i "Edeka organic cucumbers" su prepoznati kao najbolji na testu.

S druge strane, proizvodi kao što su "Kuhne Gevurzgurken Auslese", "Spreevald Feldmann Original Spreevalder Gevurzgurken" i "Aldi King's Crovn Genießerfasschen Gevurzgurken" su dobili samo zadovoljavajuće ili čak dovoljne ocjene.

Zabrinjava činjenica da je, i pored brojnih pozitivnih ocjena, oko dvije trećine testiranih krastavaca - kornišona kontaminirano pesticidima.

Posebno su alarmantna dva identifikovana pesticida, glifosat i dimetomorf, za koje stručnjaci smatraju da izazivaju posebnu zabrinutost. Kritična je situacija sa Aldijevim kornišonima, pišu različiti mediji.

Sedam pesticida je otkriveno u Aldijevoj "Kraljevoj kruni Genießerfasschen Gevurzgurken". Drugi brendovi kao što su Hengstenberg i Spreevald Feldmann su takođe pogođeni.

Djelovanje različitih pesticida može povećati toksične efekte proizvoda, što dovodi do potencijalnih zdravstvenih rizika. Imajući u vidu ove rezultate, zagovornici prava potrošača pozivaju na prilagođavanje trenutnih graničnih vrijednosti EU.

Uprkos ovim zabrinutosti, postoje pozitivni pomaci: došlo je do smanjenja upotrebe aroma u kiselim krastavcima.

Ipak, još ima prostora za napredak, na primjer u pogledu sadržaja soli i upotrebe šećera, pišu njemački mediji, a prenosi "b92".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()