Oko 120.000 Jermena otići će iz Nagorno-Karabaha

Ne žele da žive u Azerbejdžanu

24.09.2023. 13:51
  • Podijeli:
Tan2023-09-1912542208_4 nagorno karabah jermenija AP PhotoSergei Grits-650ac518f3324.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Oko 120.000 Jermena iz Nagorno-Karabaha otići će u Jermeniju jer ne žele da žive u sastavu Azerbejdžana i plaše se etničkog čišćenja, rekao je danas savjetnik predsjednika otcijepljenog nepriznatog regiona David Babajan.

Babajan je rekao za Rojters da Jermeni ne žele da žive u sastavu Azerbejdžana i da će 99,90 odsto njih zbog toga napustiti Nagorno-Karabah.

"Sudbina našeg jadnog naroda ući će u istoriju kao sramota za jermenski narod i za cijeli civilizovani svijet", naveo je Babajan i dodao da je u toku proces predaje oružja etničkih Jermena iz Nagorno-Karabaha.

Nagorno-Karabah, teritorija koja je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, nije pod kontrolom Bakua od ranih 1990-ih, nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana.

Azerbejdžan je ponovo zauzeo dijelove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega u ratu 2020. godine.

Jermeni iz tog regiona bili su primorani da proglase prekid vatre 20. septembra nakon 24-časovne vojne operacije mnogo brojnije azerbejdžanske vojske.

Azerbejdžan je saopštio da će garantovati prava Jermena u Nagorno-Karabahu i integrisati region. Jermenija je saopštila da je više od 200 ljudi ubijeno, a 400 ranjeno u azerbejdžanskoj vojnoj operaciji u Nagorno-Karabahu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()