Odložena dugoočekivana danska isporuka borbenih aviona F-16 Ukrajini

Danska, Nizozemska, Norveška i Belgija stoga su najavile da su spremne poslati američke F-16 avione u Kijev

07.01.2024. 20:29
  • Podijeli:
Borbeni avion_lovac_F-16-Poljsko vazduhoplovstvo_Foto Reutres (3)-646f015441888.webp Foto: Reutres

Donacija Danske borbenih aviona F-16 Ukrajini bit će odgođena šest mjeseci, objavio je danski list Berlingske, pozivajući se na Ministarstvo odbrane države.

Iz Kijeva su dugo tvrdili da su potrebni borbeni avioni kako bi bio postignut značajniji vojni napredak protiv Rusije, koja je započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Danska, Nizozemska, Norveška i Belgija stoga su najavile da su spremne poslati američke F-16 avione u Kijev.

Danska premijerka Mette Frederiksen još u augustu prošle godine je istaknula kako se nada da će do 2024. godine u Ukrajinu biti poslata vojna pomoć.

"Odabir pilota je u toku, obuka tek počinje, a oko Nove godine će prva grupa aviona, nadamo se, krenuti iz Danske za Ukrajinu. Nadamo se da će iduće godine u Ukrajinu biti poslato još osam aviona, i godinu poslije još pet", istaknula je tada, no obećanje je zakazalo.

Međutim, danski ministar odbrane Troels Lund Poulsen rekao je u oktobru da će prvi avioni biti poslati do aprila 2024. godine.

"Danska je bila jedna od prvih država koja je obećala isporuku američkih borbenih aviona Kijevu i jedan je od najvećih doprinosa ukrajinskoj odbrani od rata. Ukrajinski piloti počet će obuku na dva borbena aviona F-16 koje je donirala Norveška u Danskoj", objavila je norveška vlada ove sedmice.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()