Od posljedica tajfuna bez struje oko 166.000 domaćinstava u Japanu

Prijavljeno je da su dvije osobe poginule na Okinawi, popularnoj turističkoj destinaciji oko 1.600 km jugozapadno od japanske prijestolnice Tokija

03.08.2023. 09:00
  • Podijeli:
tajfun oluja pixabay-1664122785256.webp Foto: Pixabay

Oko 166.000 domaćinstava u regijama Okinawa i Kagoshima na jugozapadu Japana ostalo je bez struje tajfun Khanun i i dalje donosi jaku kišu i snažne udare vjetra stvarajući tako ogromnu štetu lokalnom stanovništvu.

Oluja u Istočnom kineskom moru išla je ka sjeverozapadu laganom brzinom sa udarima od 222 km/h, prema Japanskoj meteorološkoj agenciji.

Njegov smjer je do utorka moglo predvidjeti te samim tim preventivno reagovati, ali je od utorka promijenio smjer tako da sada nije moguće utvrditi njegovo kretanje.

Prijavljeno je da su dvije osobe poginule na Okinawi, popularnoj turističkoj destinaciji oko 1.600 km jugozapadno od japanske prijestolnice Tokija, objavio je javni servis Japana HNK.
Ukupno 41 osoba je povrijeđena u Okinawi i Kagoshimi, saopćila je Agencija za upravljanje požarima i katastrofama.

Ministarstvo saobraćaja saopštilo je da su otkazana 304 leta.

Lokalna kompanija Okinawa Electric Power Co saopćila je da je 160.040 domaćinstava, ili oko četvrtine svih obuhvaćenih kuća, ostalo bez električne energije. Osim toga, od 9 sati ujutro nestalo je napajanje za oko 6.550 domaćinstava na ostrvima Amami u prefekturi Kagošima, sjeverno od Okinawe.

Tajfun Khanun je također primorao škole i kompanije da se zatvore na sjeveru Tajvana u četvrtak, a skoro 40 međunarodnih letova je otkazano, piše Guardian.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()