Objavljeni detalji sporazuma Njemačke i Ukrajine, stižu milijarde dolara samo u ovoj godini

Zhovkva je rekao da su sklapanju sporazuma prethodila četiri kruga intenzivnih pregovora, uključujući i one u Berlinu

16.02.2024. 22:40
  • Podijeli:
zalužni zelenski profimedia-65c50cb4b287d.webp Foto: Profimedia

Ured predsjednika Ukrajine objavio je detalje bilateralnog sporazuma s Njemačkom o sigurnosnoj saradnji.

"Ukrajinski i njemački lideri potpisali su u Berlinu sporazum bez presedana o sigurnosnoj saradnji i dugoročnoj potpori. Ovo je drugi sporazum, nakon sporazuma s Ujedinjenim Kraljevstvom, koji smo potpisali u skladu sa Zajedničkom deklaracijom G7 od 12. jula 2023", kazao je Ihor Zhovkva, zamjenik šefa Ureda predsjednika Ukrajine.

Zhovkva je rekao da su sklapanju sporazuma prethodila četiri kruga intenzivnih pregovora, uključujući i one u Berlinu.

Kao rezultat Njemačka osigurava rekordnih 7,1 milijardu eura financijske i vojne pomoći za 2024. godinu, Njemačka podržava reformske napore Ukrajine, posebno u svjetlu njezinih ambicija da se pridruži EU-u i NATO-u.

Sporazum ne ometa put Ukrajine prema članstvu u NATO-u i održava dugoročnu vojnu podršku Njemačke.

Predviđen je zajednički rad kako bi se osigurale održive snage sposobne sada braniti Ukrajinu i odvratiti agresiju u budućnosti, pri čemu će Njemačka nastaviti pružati Ukrajini sigurnosnu pomoć i modernu vojnu opremu.

Nevojna saradnja obuhvaća privrednu, finansijsku i tehničku podršku, kao i energetsku i kritičnu održivost infrastrukture, informacijsku sigurnost i borbu protiv organiziranog kriminala. Fokus je na saradnji odbrambene industrije i podršci visokotehnološkom vojno-industrijskom kompleksu Ukrajine.

Sporazumom se poziva na pojačanu saradnju u naknadi gubitaka uzrokovanih ruskom agresijom, kao i privođenje Rusije pravdi za zločin agresije na Ukrajinu kroz uspostavu odgovarajućeg suda. Sporazum vrijedi deset godina od datuma potpisivanja, a Njemačka će nastaviti podržavati Ukrajinu tokom njegovog trajanja.

Njemački kancelar Olaf Scholz nazvao je potpisivanje ovog sporazuma historijskim korakom. Zelenski će također otputovati u Francusku nakon sastanaka u Njemačkoj kako bi potpisao još jedan bilateralni sporazum.​

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()