Objavljeni detalji krunidbe kralja Charlesa III

Britanski kralj Charles i Camilla, kraljica supruga, stići će u Westminstersku opatiju na krunidbu 6. maja u suverenovoj najnovijoj državnoj kočiji i otputovati iz nje u najstarijoj

10.04.2023. 10:47
  • Podijeli:
kralj charles, profiemdia-63aaa5384ed4a.webp Foto: Profimedia

Britanski kralj Charles i Camilla, kraljica supruga, stići će u Westminstersku opatiju na krunidbu 6. maja u suverenovoj najnovijoj državnoj kočiji i otputovati iz nje u najstarijoj. Procesija će biti daleko kraća nego kada je krunisana kraljica Elizabeta II 1953. godine.

Oni će se voziti u državnoj kočiji Diamond Jubilee, koja je prvi put korištena 2014. godine. Međutim, vratit će se u palatu u tradicionalnom, ali neugodnom, Gold State Coach-u, kočiji koja se koristila pri svakom krunisanju od 1830-ih.

U skladu sa kraljevom željom za ceremonijom manjeg obima, procesija od 2,1 km biće mnogo kraća od one koja je organizovana za krunisanje njegove majke, koja je putovala u zlatnoj državnoj kočiji na oba putovanja. Njena vanjska ruta do opatije bila je duga 2,6 km, a povratak oko 8 km, prolazeći kroz Haymarket, Piccadilly, Hyde Park Corner, Oxford Street i East Carriage Drive u Hyde Parku.

Kralj i kraljica će umjesto toga putovati do opatije u kraljevoj povorci duž trgovačkog centra, kroz Admiralty Arch i duž južne strane Trafalgar skvera, niz Whitehall i ulicom Parlament. Povorka će zatim obići istočnu i južnu stranu trga Parlamenta do Broad Sanctuaryja da bi stigla u Westminstersku opatiju, gdje će ceremonija krunisanja početi u 11 sati.

Nakon krunisanja, par će se vratiti u Bakingemsku palatu istim putem. Druga povorka će biti daleko većeg razmjera i sastojat će se od hiljada pripadnika oružanih snaga Velike Britanije, Commonwealtha i britanskih prekomorskih teritorija koji će marširati i poredati rutu.

Nakon krunisanja, novi kralj i kraljica će otputovati iz Westminsterske opatije u Buckinghamsku palatu u zlatnoj državnoj kočiji. Kočija je naručena 1760. godine, a prvi je koristio kralj George III, za putovanje na državno otvaranje parlamenta 1762. godine.

Kraljica Elizabeta II je jednom opisala svoje putovanje do i od krunisanja u neudobnoj zlatnoj državnoj kočiji kao "užasno", dok se kraljica Viktorija požalila na njegovu "potresnu oscilaciju".

Po povratku u Buckinghamsku palatu, kralj i kraljica će primiti kraljevski pozdrav od strane oružanih snaga Velike Britanije i Commonwealtha na paradi tog dana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()