Novi summit NATO-a održaće se sljedeće godine u Vilniusu

U ovom trenutku nije poznato hoće li se na sastanku na vrhu NATO-a sljedeće godine razgovarati o novim proširenjima tog vojnopolitičkog saveza

Autor: UNA HR
09.11.2022. 21:48
  • Podijeli:
NATO_REUTERS-1668004413324.webp Foto: Reuters

Sljedeći summit NATO-a održaće se 11. i 12. jula sljedeće godine u Vilniusu, najavili su u srijedu iz sjedišta Sjevernoatlantskog saveza.

Na summitu u prestonici Litvanije okupiće se šefovi država ili vlada članica tog vojnopolitičkog saveza. 

Najteže razdoblje od Hladnoga rata

"Suočavamo se s najsloženijim i najnepredvidljivijim sigurnosnim okruženjem od Hladnoga rata. Sastanak u Vilniusu bit će prilika za savezničke šefove država i vlada da dogovore daljnje korake za jačanje naše politike odvraćanja i odbrane, kao i da razmotre značajna povećanja potrošnje za obranu, te da nastave našu potporu Ukrajini", poručio je u pisanoj izjavi glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Ocijenio je kako je transatlantsko savezništvo ključno za sigurnost milijardu ljudi s obje strane Atlantika.

Posljednji summit održan u junu u Madridu 

Posljednji summit NATO-a održan je od 28. do 30. juna u Madridu. Na njemu su Švedska i Finska dobile pozivnicu za priključenje NATO-u.

Protokole o ulasku te dvije skandinavske države u Sjevernoatlantski savez do sada je ratificiralo 28 od ukupno 30 članica NATO-a.

Ulazak Švedske i Finske u NATO još nisu ratifikovale Mađarska, koja to najavljuje prije kraja godine, i Turska, koja je poručila da se najprije želi uvjeriti da se Stockholm i Helsinki bore protiv kurdskog terorizma.

Čekaonica za NATO sve punija

U ovom trenutku još nije poznato hoće li se summit NATO-a u Vilniusu baviti novim proširenjima tog vojnopolitičkog bloka. 

U čekaonici za NATO već godinama je Bosna i Hercegovina. Članstvo u NATO-u zatražile su i Ukrajina i Gruzija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()