Novi masovni protesti: Izraelci ogorčeni, traže odlazak Netanyahua

Nezadovoljni radom aktuelne Vlade

06.04.2024. 22:23
  • Podijeli:
tel aviv protesti reuters-6611a77359406.webp Foto: Reuters

Šest mjeseci od početka rata u Gazi, hiljade građana okupilo se na demonstracijama u Tel Avivu te su uputili niz poruka vladi na čelu s Benjaminom Netanyahuom.

Demonstracije u Tel Avivu na kojima je učestvovale desetine hiljada ljudi započele su minutom šutnje, a nakon toga okupljeni su uzvikivali parolu "Izbori, odmah!".

"Moja zemlja mi je ukradena i želim je nazad. Nikada neću oprostiti vladi do kraja svog života", rekao je jedan od okupljenih.

Okupljeni su marširali i prema zgradi najvećeg izraelskog sindikata te su zatražili od predsjednika Arnona Ben-Davida da pozove radnike na generalni štrajk u znak protesta protiv vlade.

U jednom trenutku demonstranti su se sukobili i sa policijom te su uzvikivali "Policija, policija, koga tačno čuvate" kao i parolu "Ben-Gvir je terorista", koja je upućena izraelskom ministru sigurnosti.

Također, okupljeni su osim smjene Netanyahua tražili i da vlada što prije vrati taoce.

"Bibi Netanyahu, tvoj brat je dao svoj život kako bi spasio tace. To će biti njegovo naslijeđe. A šta je s tobom, Bibi? Šta si uradio? Šta će biti tvoje naslijeđe? Samo politički spin, podjele. To je tvoje naslijeđe", rekao je jedan od okupljenih demonstranata.

Osim protesta u Tel Avivu, masovne demonstracije održane su i u drugim gradovima širom Izraela. U Jerusalemu se okupilo stotine demonstranata te su zahtijevali od Netanyahua da postigne dogovor o taocima.

"Vidjeli smo da će nam se naši taoci vratiti sporazumima, a ne borbom", poručio je organizator protesta Tom Barkai.

U međuvremenu, izraelska vlada je saopćila kako će ratni kabinet održati sastanak u nedjelju kako bi razgovarali o slanju delegacije na pregovore u Kairo.

Pregovorima u Kairu prisustvovat će šef CIA-e William Burns, katarski premijer kao i šef obavještajne službe Egipta.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()