Nova vrsta stršljena ubica širi se SAD-om, naučnici pokušavaju zaštititi pčele

Riječ je o stršljenu ubici sa žutim nogama, koji se agresivno ponašao te hvatao i ubijao pčele u letu, a potom se udaljavao odnoseći njihov grudni koš

28.05.2024. 18:09
  • Podijeli:
stršljen pixabay-64b2b443884a9.webp Foto: Pixabay

Pčelar je početkom augusta prošle godine naišao na uznemirujući prizor nedaleko od luke Savannah u Georgiji, gdje je zatekao "misterioznog" letećeg grabežljivca kako napada njegove košnice.

Riječ je o stršljenu ubici sa žutim nogama, koji se agresivno ponašao te hvatao i ubijao pčele u letu, a potom se udaljavao odnoseći njihov grudni koš.

Lokalni istraživači su nazvali ovog "zlikovca" ozloglašenim žutonogim stršljenom, odnosno Vespa velutina, a to je vrsta koja potiče iz regija koje se protežu Afganistanom, istočnom Kinom i Indonezijom. Iz ovih regija se žutonogi stršljen progresivno širio u proteklih dvadeset godina te se infiltrirao u Južnu Koreju, Japan i Evropu.

Ovaj invazivni grabežljivac predstavlja ozbiljnu prijetnju populaciji medonosnih pčela, sposoban je da desetkuje kolonije i zastrašuje pčele zbog čega one ne napuštaju košnice, a to dovodi do pada u proizvodnji meda i poljoprivredne produktivnosti.

Evropska unija je svrstala žutonogog stršljena kao prvog insekta na svojoj crnoj listi invazivnih vrsta zbog njegovog razornog uticaja. Izvještaji iz pogođenih regiona poput Portugala i Francuske ukazuju na značajne gubitke u zajednicama pčela, kao i na ekonomske posljedice koje se mjere u milionima dolara godišnje.

Kako je rastao strah od mogućeg dolaska žutonogog stršljena u Sjevernu Ameriku, komesar za poljoprivredu Georgije je izdao upozorenje i pozvao građane na oprez, kao i da odmah prijave ukoliko vide ovog stršljena. Te mjere opreza su ključne za očuvanje uloge oprašivača u poljoprivredi.

Nakon otkrića prvog gnijezda u Savannahu, uslijedila je brza reakcija te su postavljene zamke i uloženi napori za iskorjenjivanje. Do kraja godine je locirano i neutralisano nekoliko gnijezda, što je ponudilo tračak nade da se prijetnja može obuzdati prije nego postane još ozbiljnija.

Borba protiv žutonogog stršljenja je daleko od kraja. Potreba za kontinuiranim oprezom i koordinisanim naporima i dalje je imperativ kako bi se ova invazivna vrsta držala pod kontrolom te se očuvala delikatna ravnoteža ekosistema i poljoprivrednih sredstava za život.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()