Nova analiza: Ovo su prosječne plate u velikim kompanijama poput Amazona i Googlea

Približno stotinu kompanija prijavilo je porast plata za deset posto ili više prošle godine, navodi se u izvješću, prenosi portal ictbusiness

22.07.2023. 16:10
  • Podijeli:
amazon foto reuters-6418852d5578c.webp Foto: Reuters

S obzirom na sve veća otpuštanja i visoku stopu inflacije koja tvrdoglavo ne posustaje, pomislili biste da će kompanije paziti koliko troše na plate zaposlenih. Ipak, događa se suprotno, prema novom istračivanu od strane MyLogIQ, a analiziranoj od strane Wall Street Journala.

Općenito, godišnja naknada, odnosno plate, bonusi i beneficije, porasla je više tokom 2022. nego tokom 2021. u 278 kompanija s indeksa S&P 500. To se doznalo kroz detaljan pregled sigurnosnih dokumenata kroz koje se pratio odnos plata u 453 glavne američke kompanije S&P-a.

Dodatno, približno stotinu kompanija prijavilo je porast plata za deset posto ili više prošle godine, navodi se u izvješću, prenosi portal ictbusiness.

Najveća srednja (medijan) godišnja plaća u 2022. iznosila je 414.015 dolara (721.360 KM) u Vici Properties, agenciji za ulaganja u nekretnine sa sjedištem u New Yorku. Tehnološke kompanije također su visoko ocijenjene u ovom segmentu.

Primjera radi, Meta Platforms, koja posjeduje Facebook, navodno je zaposlenicima davala prosječnu platu od oko 300.000 dolara (522.705 KM). Alphabet, koji posjeduje giganta Google, nešto je niže s prosječnom platom od 280.000 dolara (487.858 KM).

Općenito, plate zaposlenika bile su bolje u industrijama poput tehnologije, medija i zabave te energetike. U skladu s tim, sektori potrošačkih namirnica i maloprodaje imali su prosječne najniže godišnje plate, prema dostupnim informacijama.

Ovo je deset američkih kompanija s najvećim platama, mjereno srednjim godišnjim prihodom, za prošlu godinu:

Amazon, poznat po brojnim skandalima koji se tiču kršenja radničkih prava, tek je 43. na listi s prosječnom srednjom platom od svega 34.195 dolara (59.579 KM), odnosno, gotovo deset puta slabije nego Meta. Istovremeno, Amazon je druga najveća američka kompanija s prihodima od 514 milijardi dolara u prošloj godini.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()