Normalizovana plovidba Sueckim kanalom

Teretni brod se ranije nasukao

09.01.2023. 12:14
  • Podijeli:
Ukrajina_izoz_žitarice_brod_Anadolija-1668710856490.webp Foto: Agencija Anadolija (AA)

Pomorski saobraćaj u Sueckom kanalu danas je ponovo normalizovan nakon što su tegljači odvukli teretni brod koje se pokvario tokom tranzita iz Sredozemnog u Crveno more.

Vjerovalo se da će kvar izazvati samo manja kašnjenja i da će konvoji brodova do 11 časova po lokalnom vremenu nastaviti redovno da saobraćaju, međutim na kraju su četiri tegljača morala da odvuku pokvareni brod na popravku, navodi se u saopštenju Uprave Sueckog kanala (SCA).

Suecki kanal je jedan od najprometnijih plovnih puteva na svijetu i najkraći brodski put između Evrope i Azije.

Prethodno se 2021. godine ogroman kontejnerski brod, Ever Given, zaglavio u južnom delu kanala i punih šest dana blokirao saobraćaj prije nego što je uspješno sklonjen sa plovne rute.

Teretnjak koji je danas odvučen na popravku je brod Glori, koji je plovio za Kinu, ali je pretrpeo tehnički kvar na 38. kilometru prolaza prema jugu.


Ovaj brod je krenuo 25. decembra iz ukrajinske luke Černomorsk prema Kini noseći 65.970 metričkih tona kukuruza, saopšteno je iz istambulske direkcije Zajedničkog koordinacionog centra za kontrolu izvoza žitarica kroz Crno more (ZKC).

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()