Njemačka vlada najavila zakonske promijene koje bi omogućile ograničenu legalizaciju kanabisa

Nacrt zakona predviđa nekažnjavanje posjeda do 25 grama marihuane i posjedovanje tri stabljike kanabisa

12.04.2023. 16:11
  • Podijeli:
njemačka_leopard_anadolija 1-63d04a6ff3850.webp Foto: Anadolija

Njemačka vlada najavila je zakonske promjene koja bi omogućile ograničenu legalizaciju posjedovanja i vlastitog uzgoja kanabisa, ali planovi ne idu toliko daleko kako je prvobitno najavljivano.

"Nacrt zakona predviđa nekažnjavanje posjeda do 25 grama marihuane i posjedovanje tri stabljike kanabisa", stoji u prijedlogu zakona koji su u Berlinu predstavili ministar zdravstva Karl Lauterbach (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) i ministar poljoprivrede Cem Oezdemir (Zeleni).

Nadalje će biti dozvoljeno ograničeno izdavanje kanabisa u specijalnim udruženjima i uz strogu kontrolu količine.

Lauterbach i Oezdemir su rekli kako je glavni cilj zakonskih promjena smanjenje ilegalnog tržišta opijatima.

 "Niko više ne bi trebao nabavljati drogu kod dilera kod kojeg ne zna šta zapravo kupuje", rekao je Lauterbach.

Oezdemir je rekao kako je dosadašnja politika "potpuno promašila svoj cilj" što pokazuje i povećanje broja krivičnih prijava zbog zloupotreba droga.

"Mi moramo pronaći nove načine kako suzbiti ilegalno tržište i kriminal povezan uz ovisnosti", rekao je Oezdemir.

U sljedećoj fazi bi trebalo biti definirano na koji način će se kanabis izdavati u tzv. kanabis socijalnim klubovima koji bi trebali biti otvoreni u određenim regijama i gdje bi se pratio učinak u petogodišnjem razdoblju.

 
  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()