Nizozemska optužena za saučesništvo u ratnim zločinima u Gazi

Slučaj su pokrenule organizacije za ljudska prava protiv Nizozemske, a saslušanje bi trebalo početi u ponedjeljak

04.12.2023. 16:08
  • Podijeli:
jabalija_gaza_anadolija -655c8f8af360f.webp Foto: Anadolija

Grupe za ljudska prava optužile su Nizozemsku da je postala saučesnik u ratnim zločinima u Gazi jer je poslala dijelove za avione F-35 u Izrael, javlja Al Jazeera.

Slučaj su pokrenule organizacije za ljudska prava protiv Nizozemske, a saslušanje bi trebalo početi u ponedjeljak.

Nizozemski ogranci Amnesty Internationala i Oxfama tvrde da “Nizozemska doprinosi širokom i ozbiljnom kršenju humanitarnog prava od strane Izraela u Gazi” dozvoljavajući isporuke rezervnih dijelova za izraelske borbene avione dok traje rat.

Sud će saslušati argumente tužitelja i odgovor državnog advokata Nizozemske, a odluka se očekuje za dvije sedmice.

U Nizozemskoj se nalazi regionalno skladište u kojem se drže dijelovi F-35 aviona u vlasništvu SAD-a, koji se mogu slati u druge partnerske zemlje, kao što je Izrael.

Nekoliko sedmica nakon smrtonosnih napada Hamasa 7. oktobra, vlada Nizozemske je dozvolila isporuku rezervnih dijelova za izraelske F-35, pokazuju zvanični dokumenti.

Prošle sedmice, ministrica odbrane te zemlje Kajsa Ollongren rekla je novinskoj agenciji ANP da neće komentirati optužbe prije pravnog postupka pred sudom u Hagu.

Ali kasnije je, u pismu parlamentu, holandsko ministarstvo odbrane saopštilo da se na osnovu trenutnih informacija “ne može utvrditi da su F-35 avioni bili umiješani u teška kršenja humanitarnih zakona ratovanja”.

Izrael je negirao da je počinio ratne zločine u Gazi.

Više od 15.000 Palestinaca, uključujući žene i djecu, ubijeno je u opkoljenom Pojasu Gaze dok rat i dalje bjesni. Izrael kaže da su borci Hamasa ubili 1.200 Izraelaca i zarobili 240.

Kao i ostatak Evropske unije, od početka rata između Izraela i Gaze je Nizozemska ostala pri stavu da Izrael ima pravo na samoodbranu, u skladu s humanitarnim i međunarodnim pravom. Vlada te zemlje se nije pridružila pozivima na prekid vatre koji su se čuli od nekih zemalja članica EU, poput Belgije i Španije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()