Netanyahuov pomoćnik: Izrael prihvata Bidenov plan za primirje, ali potrebno ga je još razraditi

Da li je primirje na pomolu?

02.06.2024. 14:10
  • Podijeli:
benjamin netanyahu-6526ea3435909.webp Foto: Reuters

Pomoćnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekao je da Izrael prihvata okvirni sporazum za prekid vatre u Gazi koji predlaže američki predsjednik Joe Biden, iako ga je opisao kao manjkav i podcrtao da je potrebno da se još radi na njemu, prenosi Reuters.

U intervjuu za britanski Sunday Times, Ophir Falk, glavni savjetnik za vanjsku politiku Netanyahua je govorio o Bidenovom prijedlogu, navodeći da je to “dogovor na koji smo pristali – to nije dobar dogovor, ali jako želimo da taoci budu oslobođeni, svi“.

“Postoji mnogo detalja koje treba razraditi“, rekao je on, dodajući da se izraelski uslovi, uključujući “oslobađanje talaca i uništenje Hamasa kao genocidne terorističke organizacije“, nisu promijenili.

Kako navodi Reuters, Biden, koji je na početku otvoreno podržao izraelsku ofanzivu, sada je otvoreno osuđuje zbog velikog broja civilnih žrtava. On je predstavio ono što je opisao kao plan u tri faze koji je Netanyahuova vlada dostavila za okončanje rata.

Prva faza podrazumijeva primirje i povratak nekih talaca koje drži Hamas, nakon čega bi strane pregovarale o neograničenom prekidu neprijateljstava za drugu fazu u kojoj bi preostali živi zarobljenici bili oslobođeni, rekao je Biden.

Čini se da taj redoslijed implicira da će Hamas nastaviti igrati ulogu u postepenim aranžmanima uz posredovanje Egipta i Katara, što predstavlja potencijalni sukob s odlučnošću Izraela da nastavi kampanju za eliminaciju ove grupe.

Bajden je izrazio podršku za nekoliko prijedloga o prekidu vatre u posljednjih nekoliko mjeseci, svaki sa sličnim okvirima onom koji je iznio u petak, a svi su propali. U februaru je rekao da je Izrael pristao da zaustavi borbe do Ramazana. Međutim, to se nije ostvarilo.

Primarna tačka zastoja je izraelsko insistiranje da će razgovarati samo o privremenim pauzama u borbi dok Hamas ne bude uništen. Hamas, koji ne pokazuje znake da se povlači, kaže da će osloboditi taoce samo u slučaju trajnog okončanja rata.

U svom govoru, Biden je rekao da njegov najnoviji prijedlog “stvara bolji ‘dan poslije’ u Gazi bez Hamasa na vlasti“. Nije precizirao kako će se to postići, te je priznao da “postoji niz detalja o kojima treba pregovarati kako bi se iz prve faze prešlo u drugu fazu“.

Falk je ponovio Netanyahuov stav da “neće biti trajnog prekida vatre dok se ne ispune svi ciljevi“.

Netanyahu je pod pritiskom da zadrži svoju koalicionu vladu. Dva ekstremno desničarska partnera zaprijetila su da će napustiti vladu ako dođe do bilo kakvog dogovora za koji smatraju da će poštedjeti Hamas. Centristički partner, bivši general Benny Gantz, želi da se dogovor razmotri.

Hamas je pozdravio inicijativu Bidena.

“Bidenov govor uključivao je pozitivne ideje, ali želimo da se to materijalizira u okviru sveobuhvatnog sporazuma koji ispunjava naše zahtjeve“, rekao je visoki dužnosnik Hamasa Osama Hamdan za Al Jazeeru u subotu.

Hamas želi garancije da će ofanziva na Gazu biti zaustavljena, povlačenje svih invazijskih snaga, slobodno kretanje Palestinaca i pomoć za obnovu.

Izraelski zvaničnici su to odbacili, navodeći da je to povratak na situaciju prije 7. Oktobra, kada su pripadnici Hamasa upali preko granične ograde u Izrael, ubivši 1.200 ljudi i uzevši više od 250 talaca, prema izraelskim izvještajima.

U izraelskom napadu koji je uslijedio, a koji je opustošio veći dio osiromašene i opkoljene obalne enklave, ubijeno je više od 36.000 Palestinaca, kažu medicinski zvaničnici Gaze.

Izrael navodi da je 290 njegovih vojnika poginulo u borbama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()