Netanyahu sinoćni brutalan napad na Gazu nazvao "tragičnom nezgodom"

Ubijnaje desetine civila

27.05.2024. 20:53
  • Podijeli:
Tan2024-03-1721062523_2 benjamin netanijahu AP PhotoLeo Correa, Pool-65fbe0b43bfbd.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Leo Correa, Pool

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je sinoćni brutalan napad izraelske vojske na palestinske civile u Pojasu Gaze nazvao "tragičnom nezgodom".

U obraćanju Parlamentu Izraela je izjavio da je od vitalnog značaja da se preduzmu sve moguće mjere za zaštitu civila na područjima koja su zahvaćena ratom.

Ukazao je da je u toku istraga o sinoćnom napadu uslijed kojeg su u izbjegličkom kampu u Rafahu ubijene desetine civila. Uvjerava da su Izraelske odbrambene snage (IDF) uložile velike napore da ne naude onima koji nisu umiješani u sukob.

Netanyahuova reakcija je uslijedila nakon brojnih osuda iz cijelog svijeta, pri čemu Evropska unija insistira da Izrael ispoštuje prošlosedmičnu presudu Međunarodnog suda pravde o zaustavljanju napada u Rafi. Sjedinjene Američke Države su također pozvale Izrael da poduzme sve kako bi zaštitio civile u Gazi.

Američke vlasti su istakle da istražuju ovaj napad te da će nakon toga donijeti zaključke o njemu, prenosi BBC.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()