Navalni je posljednju objavu na Instagramu prije smrti posvetio supruzi

Navalni je cijelo vrijeme, posredstvom svojih prijatelja i saradnika komunicirao s javnošću putem društvenih mreža

16.02.2024. 16:50
  • Podijeli:
navalni 1 reuters-1665499312980.webp Foto: Reuters

Ruski opozicionar Aleksej Navalni, koji je služio zatvorsku kaznu u regiji Jamalo-Nenec na dalekom ruskom sjeveru, mrtav je, objavile su ruske novinske agencije pozivajući se na zatvorsku upravu.

Navalni, najistaknutiji kritičar predsjednika Vladimira Putina u Rusiji i snažan protivnik rata u Ukrajini, služio je zatvorsku kaznu u trajanju od 11 i po godina zbog prevare, nepoštivanja suda i kršenja uslovnih osuda. On je sve te optužbe odbacio kao izmišljene i politički motivirane.

Ovaj 47-godišnji bivši advokat probio se u politici prije više od deset godina kritizirajući Putinovu elitu i raširenu korupciju.

Navalni je cijelo vrijeme, posredstvom svojih prijatelja i saradnika komunicirao s javnošću putem društvenih mreža.

Posljednju objavu posvetio supruzi

Posljednja objava na Instagramu Navalnog postavljena je prije dva dana, na Valentinovo, a posvećena je njegovoj supruzi Juliji.

“Dušo, s tobom je sve kao u pjesmi: između nas su gradovi, svjetla uzlijetanja aerodroma, plave snježne oluje i hiljade kilometara. Ali osjećam da si blizu svake sekunde, i volim te sve više i više”, stoji uz fotografiju Navalnog i njegove supruge.

Julija se za njega borila kao lavica

Vezu su počeli 1999. kada su se na ljetovanju u Turskoj zaljubili jedno u drugo na prvi pogled. Ekonomistkinja i političar vjenčali su se nekoliko godina dana kasnije, a uvijek kada je Navalni bio u nevolji, Julija se za njega borila kao lavica.

Aleksej Navalni je 2008. osnovao politički blog “LiveJournal” koji je prerastao u Youtube kanal sa četiri miliona pretplatnika. U njegovoj borbi supruga mu je bila najverniji saborac, a on u nju imao najveće povjerenje.

Julija i Aleksej imaju ćerku Dariju koja je studirala na Univerzitetu Stanford i sina Zahara koji u Moskvi pohađa državnu školu.

“Da svi glasači protiv Putina dođu na birališta u podne”

Objava prije te datira od 1. februara. Tada je poručio da mu se sviđa ideja da na predsjedničkim izborima svi glasači protiv Putina na glasačko mjesto dođu u podne.

“U podne protiv Putina. To može biti snažna demonstracija raspoloženja zemlje. Stvarni glasači protiv fikcionalnog elektronskog glasanja”, poručio je dodavši da je “najvažnije što će to biti prava sveruska protestna akcija”.

“Svakog jutra u 5 puštaju nam ovu proputinovsku pjesmu”

Navalni je 22. januara objavio da je suočen s novim izazovom: prisiljen je svako jutro u 5 slušati proputinovskog pop pjevača.

“Pjevač Shaman postao je poznat kad sam već bio u zatvoru, pa ga nisam mogao vidjeti ni slušati njegovu muziku. Ali znao sam da je postao Putinov glavni pjevač. I da mu je glavna pjesma bila ‘Ja sam Rus'”, napisao je Navalni.

“Naravno da me zanimalo kako zvuči, ali gdje bih to mogao slušati u zatvoru. A onda su me doveli na Jamal. I ovdje svaki dan u 5 sati ujutro čujemo naredbu: ‘Ustani!’, nakon koje slijedi ruska himna, a odmah poslije toga svira druga najvažnija pjesma u zemlji – ‘Ja ruskij’ od Shamana”, napisao je Navalni.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()