Naučnici mapirali dva miliona udaljenih galaksija

Naučnici su po prvi put evidentirali dva miliona udaljenih galaksija, kvazara i zvijezda, u sklopu inicijative stvaranja detaljne trodimenzionalne karte svemira

13.06.2023. 13:39
  • Podijeli:
galaksija (1)-1666773634239.webp Foto: ESA/Webb, NASA & CSA, L. Armus & A. Evans Acknowledgement: R. Colombari

Studija, koja se koristi robotikom u hvatanju velikog broja fotografija noćnog neba, dodatno će poboljšati naše shvatanje svemira i naše galaksije – Mliječnog puta, javlja "DPA".

Naučnici s britanskog univerziteta Durham i međunarodni tim istraživača proučavaju ekstragalaktička tijela, te kako se njihovo tijelo razlaže na različite valne dužine boja koje otkrivaju brzinu kojom se svemir širi, kao i fizičke karakteristike galaksija i kvazara.

Objavljen je prvi krug podataka Spektroskopskog instrumenta tamne energije (DESI). Sastavljen od 80 terabajta, sadrži više od 3.500 snimaka noćnog neba u periodu od šest mjeseci.

Ti podaci su prvi korak prema mapiranju više od 40 miliona galaksija, kvazara i zvijezda.

Profesor Karlos Frenk s Univerziteta Durham, član međunarodnog odbora DESI-ja, rekao je da je to "najambiciozniji poduhvat dosad kako bi se pronašli odgovori na neka od ključnih pitanja u nauci - od čega je sastavljen naš univerzum, kako je postao to što je i što donosi budućnost", prenosi "AlJazeera".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()