NATO se priprema za mogući sukob s Rusijom

NATO priprema više kopnenih koridora preko kojih bi trupe i tehnika SAD mogle brzo doći do fronta u Evropi

04.06.2024. 16:03
  • Podijeli:
nato reuters-65b17a05c9d81.webp Foto: Reuters

NATO priprema više kopnenih koridora preko kojih bi trupe i tehnika SAD mogle brzo doći do fronta u Evropi u slučaju sukoba s Rusijom, piše britanski Telegraf pozivajući se na izvore.

List navodi da bi američki vojnici u Evropu stigli preko jedne od pet evropskih luka, odakle bi se kretali unaprijed planiranim logističkim rutama.

Postojeći planovi predviđaju da američke trupe slijeću u nizozemske luke prije nego što se ukrcaju na vozove koji bih ih prevozili preko Njemačke do Poljske.

Vojnici SAD bili bi u tom slučaju poslani u luku Roterdam prije nego što bi bili prevezeni na istok, piše Telegraf.

Kako se navodi, planirano je i angažiranje luka u Italiji, Grčkoj i Turskoj. Šef logističkog zapojvjedništva NATO-a Alexander Sollfrank izjavio je za Telegraf da se, kada se analizira ruski rat u Ukrajini, vidi da je Rusija napala ukrajinske logističke baze.

“To mora dovesti do zaključka da je jasno da ogromne logističke baze kakve su nam poznate iz Afganistana i Iraka više nisu moguće jer će biti napadnute i uništene veoma rano u sukobu”, rekao je Sollfrank.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()