Nakon osam godina promjene u Poljskoj: Tusk novi premijer

Tusk je dobio glasove 248 poslanika, dok je 201 bio protiv.

11.12.2023. 21:07
  • Podijeli:
donald tusk tanjug ap-657761a376a44.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk

Poljski parlament izglasao je danas Donalda Tuska za novog premijera, čime je okončano osam godina vladavine nacionalističke stranke Pravo i pravda.

Tusk je dobio glasove 248 poslanika, dok je 201 bio protiv.

Desetine milijardi evra sredstava EU namijenjnih Poljskoj su zamrznute zbog spora sa Briselom u vezi sa demokratskim standardima, ali je Tusk, bivši predsjednik Evropskog savjeta, obećao je da će popraviti odnose i deblokirati novac.

"Zahvalan sam svima onima koji su vjerovali u ovu novu, divnu Poljsku, svima onima koji su nam vjerovali i odlučili da izvrše ovu istorijsku promjenu", rekao je Tuskk u obraćanju poslanicima poslije glasanja.

Prethodno je skupština izglasala nepovjerenje premijeru Mateušu Moravjeckom iz partije Pravo i pravda.

NJegova stranka bila je prva na izborima održanim 15. oktobra i dobila je prvu priliku da formira Vladu, ali joj je nedostajala neophodna većina i sve druge stranke su isključile saradnju sa njom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()