Najveća demonstracija sile tokom zadnjih godina: Ruski ratni brodovi ušli u luku u Havani

jačanje veza

13.06.2024. 07:24
  • Podijeli:
fregata admiral gorškov, ruski ratni vojni brod, kuba, havana, ruska mornarica rusije, 12 jun 2024 - profimedia-6669a85237019.webp Foto: Profimedia

Ruski ratni brodovi stigli su jučer u luku u Havani, dok su SAD i Kuba poručile da ovo ne smatraju prijetnjom.

Naime, skupina brodova ruske mornarice je stigla u ovu državu u znak jačanja veza između dva hladnoratovska saveznika.

Fregata klase Admiral Gorškov ruske mornarice i vodeći brod te klase ispalila je počasni plotun iz 21 topa nakon ulaska u luku glavnog grada Havane.

Na to su Kubanci odgovorili topovskom paljbom iz kolonijalne utvrde iz 18. stoljeća.

Promatrači i ribari su se poredali obalu kako bi gledali kako brodovi pristižu u luku. Tim CNN-a na terenu vidio je članove male ruske zajednice na Kubi i ruske diplomate kako nose nacionalne zastave da bi dočekali posadu.

Neki od prisutnih Kubanaca rekli su za CNN da nikada ranije nisu vidjeli podmornicu kako ulazi u zaliv Havane.

Četiri ruska broda sada su usidrena u vezovima koje obično zauzimaju brodovi za krstarenje.

To je najveća demonstracija sile koju su Rusi sa svojim dugogodišnjim saveznikom Kubom u posljednjih mnogo godina. SAD procjenjuju da Kazan nema nuklearno oružje na brodu, rekao je američki zvaničnik.

Plovila će obaviti petodnevnu službenu posjetu karipskom ostrvu – demonstraciju ruskih snaga dok rastu tenzije između SAD-a i Rusije zbog rata u Ukrajini.

Kubancima će biti dozvoljeno da obiđu fregatu nakon dolaska konvoja brodova, rekao je ruski diplomatski izvor za CNN.

Ruski ratni brodovi su na putu za Kubu izveli vježbe u Atlantiku, saopćilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kuba je prošle sedmice rekla da su takve posjete standardna praksa pomorskih jedinica iz zemalja prijateljskih za Havanu i insistirala je na tome da zaustavljanje ne predstavlja prijetnju regionu.

Kuba već dugo ima dobre odnose sa Rusijom - bili su ključni saveznici bivšeg Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata koji je nakratko bio domaćin nuklearnim projektilima po nalogu Moskve tokom Kubanske raketne krize 1962. godine.

Ipak, ruski tranzit u regiju dolazi u posebno napetom trenutku između Washingtona i Moskve i to nekoliko sedmica nakon što je američki predsjednik Joe Biden pristao da dozvoli Ukrajini da direktno udari unutar Rusije koristeći oružje koje au obezbijedilo SAD.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()