Nada za mnoge: U ovoj zemlji prvo će se moći primiti vakcina protiv meningitisa

U periodu od oktobra prošle godine do sredine marta ove godine, sumnja se na 1.742 slučaja u toj zemlji,

13.04.2024. 17:10
  • Podijeli:
vakcinacija pixabay (2)-641b11a97c356.webp Foto: Pixabay

Nigerija je prva zemlja u svijetu koja je uvela "revolucionarnu" novu vakcinu "men5CV" protiv meningitisa, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/.

"Uvođenje vakcine u Nigeriju dovodi nas korak bliže cilju da eliminišemo meningitis do 2030. godine", saopštio je generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus.

SZO navodi da nova vakcina štiti od pet glavnih sojeva bolesti koji su rasprostranjeni u Nigeriji, za razliku od prethodne vakcine koja djeluje protiv samo jednog soja.

Nigerija je jedno od žarišta ove smrtonosne bolesti u Africi.

U periodu od oktobra prošle godine do sredine marta ove godine, sumnja se na 1.742 slučaja u toj zemlji, sa 153 smrtna ishoda u sedam nigerijskih pokrajina, pokazuju podaci agencije UN.

Prošle godine prijavljen je porast godišnjih slučajeva od 50 odsto u 26 afričkih zemalja koje se smatraju hiperendemskim za meningitis, navodi SZO. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()