Nacrt rezolucije SZO: Izrael mora poštovati humanitarne obveze

Tekst rezolucije trebao bi biti razmotren na posebnoj sjednici izvršnoga odbora Svjetske zdravstvene organizacije u nedjelju

09.12.2023. 08:42
  • Podijeli:
gaza_rezolucija_szo_anadolija -6574124297f29.webp Foto: Anadolija

Nacrt rezolucije koji je 17 zemalja i Palestina predložilo Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji od Izraela traži da u potpunosti poštuje obvezu zaštite medicinskog i humanitarnog osoblja u pojasu Gaze, koju bombardira izraelska vojska.

Tekst rezolucije trebao bi biti razmotren na posebnoj sjednici izvršnoga odbora Svjetske zdravstvene organizacije u nedjelju, sazvanoj kako bi se raspravilo o situaciji na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući i istočni Jeruzalem.

Nacrt rezolucije predložili su Alžir, Saudijska Arabija, Bolivija, Kina, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Indonezija, Irak, Jordan, Libanon, Malezija, Maroko, Pakistan, Palestina, Katar, Tunis, Turska i Jemen.

“Izvršni odbor zabrinut je zbog katastrofalne humanitarne situacije koja prevladava na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući i istočni Jeruzalem, a posebno zbog vojnih operacija koje se vode u pojasu Gaze”, stoji u preambuli nacrta rezolucije.

U tekstu se izražava zabrinutost zbog opsade i širine “štete nanijete sektoru javnoga zdravstva” te se upozorava na rizike kojima je izloženo javno zdravstvo, higijenske uvjete i prenapućena skloništa.

Izrael drži pod potpunom opsadom palestinski teritorij od 9. oktobra, dva dana nakon napada Hamasa na Izrael u kojemu je ubijeno 1200 osoba, ponajviše civila te zarobljeno oko 240 talaca, prema podacima izraelskih vlasti. U nacrtu rezolucije ne spominje se napad Hamasa.

Uz ostalo, u nacrtu rezolucije stoji da se od “okupacijske sile” tražie da “zajamči da će poštovati i zaštititi medicinsko osoblje i humanitarne radnike, njihova prijevozna sredstva i materijal, kao i bolnice i druge medicinske ustanove”.

Izvršni odbor SZO čine 34 zemlje članice i ima važnu ulogu u provođenju odluka Svjetske zdravstvene skupštine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()