Na važan samit EU i Kine: Rukovodstvo Unije putuje u Peking

Samit će biti prilika za angažovanje sa Kinom na najvišem nivou i za nastavak konstruktivnih i stabilnih odnosa Brisela i Pekinga

05.12.2023. 13:49
  • Podijeli:
Zabranjeni grad_Peking_Kina_Foto Pixbay-1669110094963.webp Foto: Pixbay

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj otputovaće u Peking u četvrtak, 7. decembra, kako bi učestvovali u 24. samitu EU i Kine, saopšteno je iz Evropskog savjeta.

Čelnici EU održaće odvojene sastanke sa predsjednikom Kine Si Đinpingom i kineskim premijerom Li Đangom.

Samit će biti prilika za angažovanje sa Kinom na najvišem nivou i za nastavak konstruktivnih i stabilnih odnosa Brisela i Pekinga.

Glavni fokus samita biće stanje odnosa EU i Kine, te međunarodna pitanja, uključujući rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i situaciju na Bliskom istoku.

Lideri će razgovarati o načinima osiguravanja više uravnoteženih i recipročnih trgovinskih odnosa, kao i područjima od zajedničkog intesa kao što su klimatske promjene, bezbjednost hrane i spremnost za pandemije.

Očekuje se da će se EU zalagati za potrebu da se podrži multilateralni međunarodni poredak zasnovan na pravilima i da će podsjetiti na pristup EU kada se radi o ublažavanju rizika i ekonomskoj sigurnosti.

Lideri EU su na sastanku Evropskog savjeta u junu održali stratešku diskusiju o odnosima sa Kinom. Oni su u zaključcima potvrdili višestrani pristup EU prema Kini i kontinuirani angažman sa Pekingom.

Prema tekstu zaključaka, lideri EU potvrdili su spremnost da se uhvate u koštac sa globalnim izazovima kao što su klimatske promjene, spremnost za pandemiju, ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini i osiguravanje ravnopravnog terena za uravnotežene ekonomske i trgovinske odnose.

Samit će biti prvi kojem će čelnici EU lično prisustvovati od 2019. godine. Prethodni samit EU i Kine održan je u virtuelnom formatu 1. aprila prošle godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()