Na ovim plažama pušenje se kažnjava: Kazne i do 2000 eura

Međutim, broj plaža na kojima je zabranjeno pušenje raste iz godine u godinu, pa je dosad čak 28 plaža na Balearima uvelo tu zabranu

05.09.2023. 18:40
  • Podijeli:
Plaza Mogren-64c69d448f37d.webp Foto: Mogren

Od ovog ljeta na brojnim plažama Mallorce primjenjuje se zabrana pušenja, a druge evropske zemlje slijedile su primjer španskog otoka, piše Mallorca Zeitung. Ministarstvo zdravlja i okoliša Baleara još 2019. uvelo je koncept plaža bez dima, a tada su sudjelovale samo dvije plaže.

Međutim, broj plaža na kojima je zabranjeno pušenje raste iz godine u godinu, pa je dosad čak 28 plaža na Balearima uvelo tu zabranu.

Ove godine na Mallorci je na popis dodano devet novih plaža, a pet na Ibizi. Zabrana pušenja ne odnosi se samo na Balearske otoke već i na kopno Španije. Primjerice, u Barceloni je još od prošlog ljeta na svim plažama zabranjeno pušenje.

Zabrana vrijedi i za Kanarske otoke, Baskiju, Galiciju, Andaluziju i Valenciju.

Kazne su od 30 pa sve do 2000 eura

Za one koji se ne pridržavaju propisa slijedi novčana kazna do 2000 eura, dok je u Barceloni iznos kazne ograničen na oko 30 eura. Osim Španije, i druge su evropske zemlje, poput Njemačke, uvele koncept plaža za nepušače. Zbog brige za zaštitu okoliša na brojnim plažama njemačkog otoka Föhr u Sjevernom moru uvedene nepušačke zone.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()