Muslimanski lideri u Michigenu izbjegavaju Bidenovu kampanju uoči posjete predsjednika

Ključna država

27.01.2024. 19:33
  • Podijeli:
joe biden reuters-6521acfa4c94a.webp Foto: Reuters

Grupa arapsko-američkih lidera u Dearbornu, Michigan, preskočila je sastanak u petak s voditeljem kampanje predsjednika Joea Bidena koji je bio organiziran prije mogućeg Bidenovog posjeta državi 1. februar, rekla su dva sudionika i dva izvora, piše Reuters.

Bidenov vjerovatni posjet saveznoj državi sljedeće sedmice uključuje sastanke s članovima Ujedinjenih radnika automobilskog sindikata i potencijalne sastanke s arapsko-američkom zajednicom, rekli su sudionici i izvori.

Ahmad Chebbani, suosnivač i predsjednik Arapsko-američke privredne komore, rekao je za Reuters da je većina od 15 lidera arapske zajednice pozvanih na sastanak s Julie Chavez Rodriguez odlučila preskočiti ga, navodeći frustraciju i ljutnju na Bidena jer je nisu pozvali na prekid vatre u izraelskom napadu na Gazu.

"Nismo zainteresirani. Tek kada se objavi prekid vatre i ljudi u Gazi budu zbrinuti, tada će rasprava biti primjerena", rekao je Chebbani.

Bidenova kampanja nije imala neposrednih komentara. Glasnogovornica Bijele kuće odbila je potvrditi Bidenovo putovanje ili događaje u Michiganu.

Izvor upoznat s kampanjom rekao je da se Rodriguez ove sedmice sastaje s lokalnim izabranim dužnosnicima i liderima arapsko-američkih, palestinsko-američkih, latinoameričkih i crnačkih zajednica u Michiganu u sklopu kontinuiranog dosezanja kampanje do važnih birača u ključnim državama.

Incident se događa u pozadini veće uznemirenosti zbog rata u Gazi, s većinom Amerikanaca za prekid vatre, a prosvjednici redovito ometaju Bidenove govore.

Bidenova podrška Izraelu mogla bi ga koštati glasova u ključnim državama poput Michigana, gdje arapski Amerikanci imaju 5 posto glasova, a Bidenova margina pobjede nad bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom bila je manja od 3%. Anketa iz oktobra pokazala je da je podrška Bidenu među arapskim Amerikancima pala na 17 posto s 59 posto 2020. godine.

Gradonačelnik Dearborna Abdullah Hammoud rekao je da također neće sudjelovati na sastanku u petak.

"Neću voditi razgovore o izborima dok gledamo genocid koji se prenosi uživo uz podršku naše vlade. Životi Palestinaca ne mjere se anketnim brojevima. Kada izabrani dužnosnici gledaju na zločine u Gazi samo kao na izborni problem, oni našu neopisivu bol svode na političku računicu", napisao je Hammoud na X.

Svjetski sud naredio je u petak Izraelu da spriječi djela genocida nad Palestincima i učini više kako bi pomogao civilima, iako nije naredio prekid vatre kako je tražila tužiteljica Južnoafrička Republika.

Chebbani je rekao da nema želju sastati se s Bidenom tokom njegova posjeta Michiganu.

"Nije pokazao da je osoba hrabra da se suprotstavi genocidu. Osim ako ne pozove na prekid vatre, ne vidimo vrijednost u toj raspravi", rekao je.

Izvor iz Bidenove kampanje rekao je da je sastanak bio dio njegovog kontinuiranog dijaloga s ključnim grupama birača i da će se kampanja nastaviti "kako bi imali promišljene razgovore sa grupama".​

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()