Michael: EU se mora pripremiti za proširenje

Michel je rekao da je samit Evropske unije u Granadi "vrlo važan jer će pokrenuti raspravu o strateškoj agendi EU", a rasprava će se voditi u tri smjera

06.10.2023. 12:45
  • Podijeli:
šarl Mišel tanjug STA DANIEL NOVAKOVIČ-64eca8c0cf847.webp Foto: Tanjug/STA/DANIEL NOVAKOVIČ

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michael poručio je na samitu u Granadi da će se Evropska unija morati pripremiti za proširenje, a zemlje kandidatkinje ispuniti kriteriji.

Michel je rekao da je samit Evropske unije u Granadi "vrlo važan jer će pokrenuti raspravu o strateškoj agendi EU", a rasprava će se voditi u tri smjera.

"Prvo šta želimo u budućnosti jeste pitanje, šta će nam biti prioriteti i zajedničke politike, uzimajući u obzir planove o proširenju. Drugo, kako ćemo odlučivati zajedno i treće, kako ćemo plaćati zajedničke politike i inicijative u budućnosti", rekao je Michel.

Crna Gora i Srbija već godinama vode pregovore, Sjeverna Makedonija i Albanija službeno su ih otvorile tek prošle godine.

Bosna i Hercegovina dobila je status kandidata u decembru prošle godine, pola godine nakon Ukrajine i Moldavije, a te odluke je ubrzala ruska invazija na Ukrajinu. Kosovo i Gruzija imaju status potencijalnog kandidata. Turskoj su blokirani pregovori s Unijom od 2018. i nema naznaka da bi mogli oživjeti.

"Proširenje znači da zemlje kandidati moraju provesti reforme, znaju što moraju učiniti. A EU se mora pripremiti", naglasio je Michel, prenosi Hina.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u petak da će deklaracija sa samita u Granadi sadržavati "pozitivan i otvoren jezik o procesu proširenja EU".

"S obzirom da je Hrvatska posljednja ušla u EU, i tu je već 10 godina, mi pomažemo svojim znanjem jugoistoku Evrope, kao i Ukrajini i Moldaviji", dodao je Plenković.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se često sukobljava s Briselom, optužio je lidere EU-a za "sebičnost" u odnosu na Gruziju. Kad je Ukrajini i Moldaviji odobren status kandidata, Gruziji je rečeno da ima perspektivu, ali da još nije spremna postati zemlja kandidatkinja.

"To je nepošteno prema vama. A trebamo vas", rekao je Orban.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()