Masovni protesti u Izraelu zbog smjene ministra

Policija je upotrebila vodene topove protiv demonstranata, koji su se okupili ispred rezidencije Netanijahua u Jerusalimu

27.03.2023. 07:18
  • Podijeli:
protesti Tel Aviv foto Reuters-6421270494993.webp Foto: Reuters

Više desetina hiljada Izraelaca izašlo je u nedjelju na ulice gradova širom zemlje u znak protesta zbog odluke izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da smijeni ministra odbrane Joava Galanta, koji je pozvao vladu da zaustavi donošenje spornog plana o reformi pravosuđa.

Učesnici protesta blokirali su glavni autoput u Tel Avivu i zapalili veliku lomaču nasred autoputa, prenosi AP.

Policija je upotrebila vodene topove protiv demonstranata, koji su se okupili ispred rezidencije Netanijahua u Jerusalimu, naveo je Tajms of Izrael.

Kako je preneo Reuters, demonstranti su ispred rezidencije Netanijahua u Jerusalimu probili bezbjednosni kordon.

Učesnici protesta u Jerusalimu šetali su od rezidencije Netanijahua do Kneseta i kabineta premijera.

Izraelski Kanal 12 prenosi, pozivajući se na nepotvrđene podatke, da je u protestima širom zemlje učestvovalo između 600.000 i 700.000 Izraelaca.

Galant je pozvao u subotu vladu da zaustavi donošenje zakona o promjenama u pravosuđu, ocjenjujući da ogorčeni spor u vezi sa tim mjerama predstavlja opasnost za zemlju.

Reforma pravosuđa, koju je predložio ministar pravde Jariv Levin, bila bi najradikalnija promjena ikada u sistemu vlasti u Izraelu, jer bi ograničila ovlašćenja Vrhovnog suda, omogućila bi vladi da bira sudije i okončala imenovanje pravnih savjetnika u ministarstvima od strane državnog tužioca.

Netanijahu, kome se sudi za korupciju, tvrdi da bi njegov plan za reformu pravosuđa unapredio demokratiju.

U Izraelu se već mjesecima održavaju protesti građana protiv najavljene reforme.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()