Makronova pozicija dodatno oslabljena nemirima

Kritikuje ga sve više stanovništva

04.07.2023. 15:53
  • Podijeli:
Emanuel Makron_Emmanuel Macron_Foto Tanjug_AP Photo_Peter Dejong-6436acb1679c6.webp Foto: Tanjug / AP Photo / Peter Dejong

Pozicija francuskog predsjednika Emanuela Makrona dodatno je oslabljena nakon višednevnih protesta izazvanim pogibijom tinejdžera alžirskog porijekla, nakon što ga je policija zaustavila zbog rutinske saobraćajne kontrole.

Analitičari navode da su Makronu bili neophodni saveznici da bi "nešto postigao na političkom planu" i stranke desnog centra su mu pomagale da to i ostvari.

Smrt tinejdžera kojem je policajac pucao u grudi izazvala je nemire koji su trajali šest dana i tokom kojih su na meti napada bile škole, gradske skupštine, policijske stanice i druge državne institucije.

Makronova stranka i njegovi bliski saradnici imaju 251 poslaničko mjesto u 577-članom parlamentu, nakon što je on odnio pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora održanih prošle godine. Od tada se Makron suočava sa brojnim problemima, počev od toga da je pokušao da u parlamentu "progura" reformu penzijskog sistema i pošto nije uspio glasanjem, morao je da to učini pomoću spornog člana Ustava.

Zvaničnik francuskog Centra za naučna istraživanja (CNRS) Luk Ruben istakao je da Makronu problem predstavlja i to što je pred njim mandat od četiri godine. On je podsjetio da se Makron suočavao sa nizom protesta i uličnih nemira, počev od pokreta "žutih prsluka" 2018. godine, prenosi agencija AP.

Prema njegovim riječima, sve više stanovništva u sklopu kritika prema socijalnom poretku zbog raznih nejednakosti "odbacuje institucije". Ruben smatra da Makron nema mnogo prostora za manevar sem da daje subvencije, što je veoma teško zbog prezaduženosti Francuske.

Makron će se tokom dana sastati sa predstavnicima vlasti iz više od 220 gradova i naselja koji su zabrinuti zbog incidenata i štete nastale u nemirima proteklih dana.

Ruben dodaje da cijela situacija u korist ide lideru Nacionalnog pokreta Marin le Pen, glavnom političkom rivalu Makrona, koja nastavlja sa strategijom za poboljšanje imidža njene stranke.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()