Makronov ideološki ples: Pravi zaokret ka desnici kako bi zaustavio rast popularnosti le Penove

On je, na negodovanje ljevice, iz koje crpi najviše glasova, poručio da zemlja mora "ponovno da nauči da dijeli vrijednosti, zajedničku kulturu i uljudnost u školama i u javnosti"

18.01.2024. 14:56
  • Podijeli:
Tan2022-11-11_11535214_1 Emanuel Makron Tanjug-1668194550233.webp Foto: Tanjug/Ludovic Marin/Pool via AP

Francuski predsjednik Emanuel Makron pravi mali zaokret prema desnici u pokušaju da zaustavi rast popularnosti Marin le Pen i onih snaga koje zagovaraju francuke vrijednosti.

Makron u posljednjim nastupima poručuje Francuzima da rađaju više beba i obavljaju obaveznu nacionalnu službu te podržava ideju da se vrati nošenje školskih uniformi.

On je, na negodovanje ljevice, iz koje crpi najviše glasova, poručio da zemlja mora "ponovno da nauči da dijeli vrijednosti, zajedničku kulturu i uljudnost u školama i u javnosti".

Makron najavljuje planove za smanjenje vremena koje djeca provode pred ekranima komjutera, zalaže se za obaveznu nastavu istorije umjetnosti i drame, te za obnovu maturskih zabava u srednjim školama, a pruža i podršku intoniranju državne himne u osnovnim školama.

Kritičari ovih poteza smatraju da Makron pokušava da privuče tako konzervativne glasače – navodi list "Politiko".

Školske uniforme su ideja francuske desnice, s ciljem povratka tradiciji, napominju analitičari.

Makronove najave izazvale su reakciju ljevice, a čelnici ljevičarskih pokreta i Zelenih opisali su makronove istupe kao "reakcionarane".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()