Makron bijesan: Francuski ambasador je zarobljenik u Nigeru

Brojne države osuđuju

16.09.2023. 09:22
  • Podijeli:
Emanuel Makron_Emmanuel Macron_Foto Reuters-6478e54490c53.webp Foto: Reuters
Predsjednik Emanuel Makron izjavio je u petak da francuski ambasador u Nigeru živi kao  zarobljenik u zgradi ambasade, i optužio je vojne vladare da blokiraju isporuku hrane diplomatskoj misiji.

"Ambasador živi od vojnih obroka", kazao je Makron novinarima u istočnom gradu Semur-en-Osua.

"Dok razgovaramo, ambasador i diplomate doslovno su zarobljenici u francuskoj ambasadi. Oni sprječavaju dostavu hrane. On jede vojne obroke", rekao je Makron, očigledno misleći na nove vojne vladare Nigera.

Vojni čelnici Nigera poručili su francuskom ambasadoru Silvainu Iteu da mora napustiti zemlju nakon što su 26. jula zbacili predsjednika Mohameda Bazuma.

Brojne države osuđuju

Ultimatum od 48 sati da on ode, izdat u avgustu, prošao je, međutim, ali je i dalje na snazi jer je francuska vlada odbila da mu se povinuje, ili da prizna vojni režim kao legitiman.

Puč su osudile Francuska i većina komšija Nigera. Makron je kazao da ambasador "ne može da izađe, on je persona non grata i uskraćuje mu se hrana".

Upitan da li će Francuska razmisliti da ga vrati kući, Makron je kazao: "Učiniću  sve što se dogovorimo s predsjednikom Bazumom jer je on legitimna vlast i ja razgovaram s njim svaki dan."

Francuska drži oko 1.500 vojnika u Nigeru, a u ovom je mjesecu saopštila da se o bilo kakvoj preraspodjeli vlasti može pregovarati samo s Bazoumom.

Novi državni čelnici prekinuli su sporazume o vojnoj saradnji s Francuskom i zatražili od njenih vojnika da brzo odu iz zemlje.

Makron je sedmicama odbijao poziv za smjenu francuskog ambasadora, u stavu koji podržava EU i koja je zahtjev pučista opisala kao "provokaciju".

Poput Francuske, EU "ne priznaje" vlasti koje su preuzele vlast u Nigeru, izjavila je prošlog mjeseca glasnogovornica bloka za vanjsku politiku, Nabila Masrali.

Siromašna regija Sahel južno od Sahare pretrpjela je ono što je Makron nazvao "epidemijom" pučeva posljednjih godina, s vojnim režimima koji su smijenili izabrane vlade u Maliju, Burkini Faso i Gvineji, kao i u Nigeru, prenosi AFP.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()