La Penovoj bi se trebalo suditi zbog zloupotrebe EU fondova

Pariško tužilaštvo otvorilo je istragu u decembru 2016. godine, navodeći da je cilj da se utvrdi da li je tadašnji Nacionalni front koristio novac namijenjen pomoćnicima parlamenta EU za plaćanje osoblja koje je radilo za stranku

22.09.2023. 15:45
  • Podijeli:
francuska-eu-anadolija.jpg Foto: Anadolija

Ured tužioca u Parizu saopćio je u petak da bi čelnici francuske krajnje desnice Marine Le Pen i još 23 člana njene stranke trebalo suditi zbog navodne zloupotrebe fondova EU, eskalirajući istragu staru sedam godina.

Pariško tužilaštvo otvorilo je istragu u decembru 2016. godine, navodeći da je cilj da se utvrdi da li je tadašnji Nacionalni front koristio novac namijenjen pomoćnicima parlamenta EU za plaćanje osoblja koje je radilo za stranku.

Evropskim poslanicima dodijeljena su sredstva za pokrivanje troškova, uključujući njihove pomoćnike, ali nisu namijenjena da ih koriste za stranačke troškove.

Stranka Le Pen, sada poznata kao Rassemblement national, negira bilo kakvu krivično djelo.

“Osporavamo ovaj stav koji se čini kao pogrešno razumijevanje rada opozicionih poslanika i njihovih pomoćnika, a koji je prije svega politički”, navodi se u saopćenju stranke dostavljenom Reutersu.

Le Pen se suočava s potencijalnom zatvorskom kaznom od deset godina, novčanom kaznom od milion eura i – pošto je izabrani zvaničnik – nesposobnošću da obavlja javnu funkciju u trajanju od deset godina, saopćilo je tužilaštvo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()