Kubanska kriza II: Ruska ratna mornarica u Havani, američka na drugoj strani ostrva

Drugi američki brodovi takođe prate i nadziru ruske vježbe, za koje zvaničnici Pentagona kažu da nisu pretnja po SAD.

14.06.2024. 07:34
  • Podijeli:
kuba ruski brodovi (AP PhotoAriel Ley tanjug-666b22d4743e9.webp Foto: AP PhotoAriel Ley tanjug

Podmornica američke mornarice uplovila je u zaliv Gvantanamo, dan nakon što je na Kubu stigla flota ruskih ratnih brodova koja bi trebalo da učestvuje u vojnim vježbama na Karibima.

Američka Južna komanda saopštila je da je podmornica na nuklearni pogon, USS Helena, u četvrtak uplovila u vode blizu američke baze na Kubi, samo dan nakon što su ruska fregata, podmornica na nuklearni pogon, naftni tanker i spasilački brod ušli u Havanski zaliv poslije vježbi u Atlantskom okeanu.

Uplovljavanje američke podmornice je dio "rutinske lučke posjete" dok plovi kroz region koji pokriva Južna komanda, saopšteno je iz komande.

Drugi američki brodovi takođe prate i nadziru ruske vježbe, za koje zvaničnici Pentagona kažu da nisu pretnja po SAD.

"To nije iznenađenje. Ranije smo vidjeli te vrste lučkih posjeta. Naravno, ozbiljno ih uzimamo u obzir, ali te vežbe ne predstavljaju prijetnju po SAD", izjavila je u srijedu portparol Pentagona Sabrina Sing, prenosi Tanjug.

Ruski brodovi stigli su na Kubu manje od dve nedelje nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden dozvolio Ukrajini da koristi američko oružje za napade na rusku teritoriju kako bi zaštitila Harkov, drugi po veličini ukrajinski grad.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()