Koje firme će sklopiti nuklearni ugovor?

Westinghouse se takmiči za posao s južnokorejskom državnom firmom KHNP, koja je predala ponudu u aprilu. Varšava je o projektu razgovarala i s francuskim firmama.

27.10.2022. 12:52
  • Podijeli:
nuklearna-eletkrana-pixabay.jpg

Poljska će vjerojatno odabrati američku firmu Westinghouse Electric Co za izgradnju svoje prve nuklearne elektrane, dok bi Korea Hydro Nuclear Power (KHNP) mogao biti uključen u projekt koji planiraju privatne firme, rekao je u srijedu zamjenik poljskog premijera.

Poljska traži partnere za izgradnju 6-9 gigavata (GW) nuklearnih kapaciteta u zemlji i osiguravanje 49% vlasničkog financiranja projekta, dok Varšava radi na smanjenju svojih emisija ugljenika i postupnom ukidanju ugljena.

"Još nema odluke, ali... ima mnogo naznaka da će to biti američki Westinghouse", rekao je Jacek Sasin govoreći o izboru tehnologije za prvu nuklearnu elektranu koja se sastoji od tri reaktora.

Westinghouse se takmiči za posao s južnokorejskom državnom firmom KHNP, koja je predala ponudu u aprilu. Varšava je o projektu razgovarala i s francuskim firmama.

Poljsko ministarstvo klime saopštilo je prošlog mjeseca nakon sastanka s američkim ambasadorom u Poljskoj i lokalnim predstavnikom Westinghousea da je primilo ponudu Sjedinjenih Država o tome kako mogu sarađivati ​​na izgradnji projekata nuklearne energije u Poljskoj.

Lokalni mediji izvijestili su da su najveće poljsko komunalno poduzeće, državno poduzeće PGE PGE.WA, ZE PAK ZEEP.WA, u vlasništvu milijardera Zygmunta Solorza i KHNP, blizu potpisivanja pisma namjere u vezi s zasebnom izgradnjom nuklearne elektrane u Patnowu, središnja Poljska.

"Možda će takođe biti moguće u skoroj budućnosti predstaviti još jedan projekt koji se provodi paralelno s ovim državnim projektom, poslovni projekt koji se provodi zajedno s partnerima iz Južne Koreje", rekao je Sasin.

"Takođe je vjerovatno da će (ovaj) poslovni projekt biti finaliziran", dodao je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()